Project Description

10.000 EUR

Proiectul presupune infiintarea unei statii de autobus in interiorul aeroportului international Cluj, semnalizarea ei corespunzator in terminalul de sosiri si permiterea accesului autobuselor CTP in interiorul aeroportului.
Sunt necesare punerea la dispozitie de catre Compania de Transport Public a unei statii de autobus sau prelungirea actualei linii de troleibus, pana in interiorul aeroportului international "Avram Iancu" din Cluj si initierea unei discutii cu reprezentantii Consiliului Judetean, conducerea aeroportului si compania privata care administreaza aeroportul, pentru amenajarea unei statii de autobus in interiorul aeroportului international (in zona sosirilor) si semnalizarea ei ca atare in tot aeroportul. Intrarea si iesirea autobuselor in/din aeroport se pot face prin zona fostei intrari, acolo unde astazi sunt lasate sa iasa autocarele turistice care vin cu turisti la aeroport - astfel nu s-ar incurca traficul normal/nu ar trebui reamenajate barierele.
Exista 3 benzi in dreptul terminalului de sosiri, dintre care una este destinata Taxi-urilor si celelalte doua nu sunt folosite. Intr-una din aceste benzi s-ar putea amenaja statia de autobus. Pe termen mediu, se poate gandi aparitia unei noi linii de autobus (pe langa cea deja existenta), care sa mearga prin Apahida, centura Apahida - Valcele - Borhanci - Buna Ziua - Calea Turzii - Piata Mihai Viteazu - Gara - Autogara - str. Oasului - Apahida - Aeroport. Pe termen lung, se poate gandi inclusiv infiintarea unei statii si pentru transportul regional si national. Sunt multe persoane care calatoresc din judetele limitorfe (sau chiar de mai departe - Suceava, Hunedoara etc), si pe care le-ar ajuta enorm sa aiba acces in aeroport la transport catre localitatile de resedinta).
Ideea apartine unuia dintre participantii cursului de ghid de turism, un elvetian care traieste in Cluj de aproape 10 ani: Oliver Ryffel.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Momentan exista o singura statie de troleibus, situata in afara aeroportului, complet nesemnalizata si de care stiu doar clujenii. Pentru a ajunge la ea, trebuie sa se traverseze toata parcarea (de multe ori haotica si plina de soferi grabiti, ceea ce face deplasarea, maiales cu copii, foarte dificila) si sa se iasa din aeroport. Sunt foarte putini cei care apeleaza la transportul in comun de la /catre aeroport si in caz de vreme rea, aproape nimeni. Infiintarea unei statii in interiorul aeroportului (locul cred ca a fost gandit si proiectat inca de la inceput, dar nu a fost niciodata finalizat), ar fi de mare ajutor pentru calatori, ar reduce traficul din si din jurul aeroportului (vezi efectele benefice ale autobuselor speciale pt elevi) si ar adduce aeroportul din Cluj mai aproape de pretentiile orasului si ale zonei.

Amplasamentul proiectului

Aeroportul international "Avram Iancu", la iesirea din terminalul de sosiri.

Prezentare Video

Locație proiect

-נאפוקה,, Cluj-Napoca, Romania