Project Description

Rezultatul implementării

FAZA: Proiect realizat

Instalarea unor semafoarte inteligente pentru mașini în intersecțiile de la Calvaria și Omega, unde tramvaiul trece prin mijlocul rondului verde. Semafoarele vor fi comandate de tramvaie prin niște senzori montați pe rețea la 50 de metri înainte și după intersecție, în momentul în care pantograful tramvaiului va atinge senzorul de dinaintea intersecției, semaforul pentru mașini va arăta culoarea roșie, iar când tramvaiul va atinge senzorul de după intersecție, semaforul va reveni la culoarea verde pentru mașini.
Senzorii de pe rețea vor fi similari cu cei folosiți pentru comanda eletrică automată a macazelor atât la tramvaie cât și la troleibuze și vor fi legați direct la aceste semafoare.

De ce ar trebui sprijinită/implementată

Foarte desele evenimente rutiere petrecute în nodul Calvaria unde linile de tramvai intersectează ambele bretele ale pasajului, precum și evenimentele rutiere petrecute în nodul Omega, în ambele cazuri fiind vorba de neacordarea de prioritate la trecerea tramvaiului.
Prin aceste semafoarte inteligente comandate de tramvaie, s-ar reduce numărul accidentelor, iar în același timp nici traficul general nu ar fi îngreunat prin faptul că aceste semafoare ar arăta culoarea roșie doar la trecerea tramvaielor.
În străinătate există în multe orașe acest sistem de semafoare comandate de mijloacele de transport electrice în intersecțiile problematice pentru a oferi prioritate mijloacelor de transport în comun, în același timp păstrându-se deplina circulație a traficului general.

Amplasamentul proiectului

Intersecția de sub Podul Calvaria și cea dintre străzile Primăverii și Izlazului (zona Omega) unde tramvaiele trec prin mijlocul rondului.

Calendar implementare

1. Demararea implementării

2. Proiectare

3. Desfășurarea procedurilor legale de achiziție publică

4. Execuția lucrării

5. Proiect realizat

Galerie foto

Locatie proiect

Strada Plopilor, Cluj-Napoca 400000, România