Project Description

Rezultatul implementării

La propunerea si în urma consultării cu organizații ale persoanelor cu deficiențe de vedere din municipiul nostru, inclusiv Asociația Nevăzătorilor din România, s-au achiziționat serviciile oferite de aplicația Step Hear. Având la bază tehnologia Bluetooth şi a senzorilor de proximitate, sistemul Step Hear este capabil să furnizeze informaţii în format audio, persoanelor cu deficienţe de vedere în scopul asigurării unei mai bune orientări în spaţiul fizic.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca utilizează serviciile oferite de aplicația Step Hear în cadrul unui proiect pilot la sediul Centrului de Informare pentru Cetățeni și al Direcției Evidența Persoanelor, de pe Calea Moților nr.5. Aplicația Step-Hear se instalează pe telefonul mobil și este disponibilă în Google Play și App Store.

După testarea funcționalităților aplicației, avem în vedere accesibilizarea în acest fel și a altor zone și clădiri din oraș.

FAZA: Cuprins într-un proiect mai amplu al Primăriei

Creearea unei aplicatii pentru smartphone care va cuprinde hartile informative tactile, pentru cladirile importante din municipiul Cluj-Napoca, acestea fiind identificate cu ajutorul Alfabetului Scripor-Codul Tactil al Culorilor pentru nevazatori, facilitand astfel accesibilizarea lor ( spre exemplu: institutiile publice, obiectivelor turistice, transportul in comun, Parcul Central, Cluj Arena, BTarena, Muzeul de Artă, Parcul Etnografic, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Bibliotecile Centrală și Județeană, Grădina Botanică, Aeroportul Cluj, Gara Centrală). Aceasta aplicatie va putea fi descarcata pe telefon de catre persoanele nevazatoare si le va ajuta in orientare in interiorul/exterior/ cladirilor sau traseelor turistice.

De ce ar trebui sprijinită/implementată

Aplicatia va facilita siguranta persoanelor nevazatoare si va veni in intampinarea nevoilor acestora . In concret, va conduce la cresterea gradului de independenta si mobilitate in viata de zi cu zi a acestei categorii speciale de persoane, fiind in acord cu principiile de dezvoltare adoptate de catre municipalitatea Cluj-Napoca prezentate in cadrul programului de administratie publica locala-smart city- si in acord cu normativele europene, care recomanda statelor membre dezvoltarea proiectelor de accesibilizare a oraselor ( Strategia europeana 2010-2020 pentru persoanele cu handicap, Conventia Natiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap si Actul privind accesibilitatea adoptat de Consiliul Europei la data de 13 martie 2019).

Amplasamentul proiectului

Fiind vorba de o aplicatie mobila pentru smartphone, aria de aplicabilitate este intreaga suprafata a municipiului Cluj-Napoca (dar, nu numai), reprezentand o completare a hartilor tactile ce se vor amplsa in cladirile institutiilor publice din municipiu, ca urmare a semnarii contractului de parteneriat dintre Sc Scripor Alphabet Srl si Asociatia Alfabetul Scripor cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca din anul 2019.

Calendar implementare

1. Demararea implementării

2. Proiectare

3. Desfășurarea procedurilor legale de achiziție publică

4. Execuția lucrării

5. Proiect realizat

Galerie foto

Prezentare Video

Locatie proiect

Cluj-Napoca 400001, Romania