Project Description

Vlad Carbune
50.000 EUR
Adăugat la favorite! Adaugă la favorite

Poluarea luminoasă inutilă pe timpul nopții este o amenințare subestimată la adresa mediului, dar pe de altă parte una cu soluții facile și ieftine, odată ce conștientizăm importanța ei!
Sănătatea noastră fizică și mentală este influențată major de poluarea luminoasă pe timpul nopții:
- fizic, ea afectează producerea melatoninei (hormonul care controlează somnul și implicit refacerea organismului), ceea ce duce la disfuncții ale bioritmului, ale somnului și apoi la diverse boli;
- psihic, faptul că nu putem vedea cerul noaptea produce o înstrăinare față de natură, tindem să ne simțim mai agitați și mai izolați, datorită lipsei de repere și ignorării unor conexiuni înscrise adânc în ADN-ul nostru;
- afectează comportamentele de migrație și reproducere ale multor specii de animale.

PROIECTUL pe care îl propun este inspirat din proiectele IDA (International Dark-Sky Association) și de rezultatele admirabile obținute în orașe ca Tucson și Flagstaff care au reușit prin soluții tehnice extrem de simple să reducă acest tip de poluare încă din anii '80, îmbunătățind major calitatea vieții cetățenilor lor.

Cele mai simple măsuri ce pot fi luate și pe care le vizează acest PROIECT (ca prim pas într-o viziune mai largă) sunt următoarele:
1. Implementarea de „zone de iluminare” - care să aibă niveluri diferite de iluminare pentru zone, să zicem, „mai rurale” sau „mai urbane” din oraș.
2. Interzicerea reclamelor luminoase ce presupun fascicule de lumină îndreptate în sus.
3. Limitarea cantității de lumină pe care proprietățile non-rezidențiale o pot folosi (emite).
4. Crearea de „scuturi” în cadrul iluminatului public astfel încât fasciculele de lumină să fie îndreptate înspre jos și nu înspre cer.

PROIECTUL NU afectează în niciun fel siguranța cetățenilor orașului. Cantitatea de lumină necesară pentru o bună vizibilitate la nivelul solului și implicit pentru protecția și siguranța oamenilor și bunurilor rămâne în aceiași parametri.
PROIECTUL are în vedere exclusiv lumina care se îndreaptă - inutil și nociv - spre cer....!

Nota Comisiei tehnice de analiză a propunerilor de proiecte:

ELIGIBIL - Sub forma organizării unor studii, dezbateri şi ateliere de lucru împreună cu specialişti în domeniu pentru analizarea situaţiei existente şi stabilirea unui plan de acţiune care să se finalizeze într-un regulament/ghid de specialiate.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Implemetarea PROIECTULUI ar duce rapid și pe termen lung la:
1. Îmbunătățirea calității somnului cetățenilor orașului și implicit la o mai bună sănătate publică.
2. Reconectarea noastră, a tuturor celor care locuim/muncim/trăim în Cluj, la cerul nopții, ca reper ancenstral, înscris în ADN-ul nostru uman de zeci de mii de ani, cu impact psihologic pozitiv major asupra vieții noastre.
3. Protejarea animalelor prin redarea condițiilor naturale în care acestea migrează ori se reproduc.
4. Creșterea eficienței energetice și economii pe termen lung la bugetul alocat iluminatului public.

Amplasamentul proiectului

PROIECTUL vizează toate zonele în care există iluminat public și se referă exclusiv la aceste surse de lumină.

Galerie foto

Prezentare Video

Locație proiect

Proiectul nu are setat o locație exactă.