Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile pentru a fi supus votului.
10.000 EUR

Dacă în majoritatea ţărilor europene, cromatica este reglementată atât pentru zonele istorice protejate, cât şi pentru zonele de construcţii noi, în legislaţia românească nu există precizări concrete referitoare la game de culori permise şi, mai ales, interzise.
În ultimii ani, oraşele româneşti au experimentat diverse scheme de colorare, alese în general de proprietari sau de arhitecti, fără a exista o abordare unitară, fie că vorbim de cazul reabilitărilor termice ale blocurilor sau de intervenţiile incorecte asupra clădirilor istorice.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Pentru a elimina neconcordanţele cromatice şi chiar în unele cazuri a disconfortului vizual, este necesară elaborarea unui regulament cromatic.
Culoarea este un element esenţial în percepţia vizuală, ea nu poate fi detaşată de material, lumină sau condiţii de mediu. Este, împreună cu volumetria, un factor generator al imaginii urbane. Culoarea este un concept cuprinzător, care joacă un rol important la toate nivelurile de proiectare spațială, de la arhitectură la planificare urbană.
Culoarea este cel mai vizibil element component al faţadei, fiind primul element remarcat. Tocmai de aceea, gustul şi culoarea preferată a proprietarului nu ar trebui să fie elementul predominant în alegerea culorii, ci armonia dintre culorile faţadei şi cele ale clădirilor învecinate trebuie să fie elementul hotărâtor.
Astfel de regulament a inceput să fie adoptat în alte orașe precum Timișoara sau Focșani. Altele au inițiat studii de cromatică sau ghiduri de intervenții asupra fațadelor.

Amplasamentul proiectului

Proiectul se va desfasura pe intreg teritoriul orasului.

Galerie foto

Locație proiect

Proiectul nu are setat o locație exactă.