Project Description

Rezultatul implementării

Pumptrackul modular a fost amenajat în Parcul Rozelor din municipiul Cluj-Napoca.

FAZA: Proiect realizat

Proiectul meu propune achizitionarea si instalarea unui pumptrack modular in 3 locatii din municipiul Cluj-Napoca: parcul sportiv Gheorgheni, baza sportiva din Manastur 'la terenuri' si malul stang al Somesului pe pajistea dintre podul Garibaldi si podul Albastru. Doua astfel de proiecte s-au implementat in Resita de catre primarie (https://expressdebanat.ro/premiera-nationala-pump-track-amenajat-de-primaria-resita-in-parcul-tricolorului/) si in Oradea in parteneriat public privat (https://www.ebihoreanul.ro/stiri/prima-pista-de-pum-ptrack-din-oradea-a-fost-inaugurata-vezi-cum-arata-158952.html).
Pumptrack-ul este un loc de recreere pentru copii, adolescenti si adulti carora le face placere sa isi petreaca timpul liber pe bicicleta, skateboard, trotineta sau patine cu rotile. Din punct de vedere constructiv pumptrack-ul reprezinta un circuit realizat dintr-o suprafata aderenta cu denivelari circulare si curbe. Parcurgerea unui astfel de circuit este o metoda grozava de antrenament, ajuta la imbunatatirea echilibrului si a coordonarii motorie, folosind ca sistem de propusie miscarea de sus jos a corpului. Odata cu inceperea pandemiei oamenii au constientizat cat de indispensabila este petrecerea timpului in aer liber, fapt care a dus la cresterea numarului de oameni care detion o bicicleta, o trotineta, un skateboard sau o pereche de patine cu rotile. Astfel de circuite se bucura de o popularitate foarte mare in comunitatile din intreaga Europa, fiind o alternativa la locurile de joaca clasice sau o varianta mai accesibila persoanelor neexperimentate care isi doresc sa invete cum sa abordeze un skatepark.
Produsul propus este certificat in EU conform standardului EN 14974. Datorita faptului ca este modular, in functie de nevoi, acesta poate fi relocat (de exemplu la organizarea zilelor orasului sau diferite evenimente poate fi mutat si montat pe un alt amplasament daca este cazul) . Totodata astfel de pumptrack-uri permit montarea in cel putin trei moduri diferite.
Referitor la buget acesta este variabil in functie de modelul ales, bugetul estimat se refera la realizarea de pumptrack-uri de dimensiuni medii pe cele trei amplasamente.

Nota Comisiei tehnice de analiză a propunerilor de proiecte:

ELIGIBIL - Ca proiect pilot, în limita bugetului maxim prevăzut în Regulamentul procesului Bugetare participativă Cluj-Napoca 2021, într-o locație pretabilă.

De ce ar trebui sprijinită/implementată

In urma implementarii acestui proiect va rezulta un spatiu urban, excelent pentru petrecerea timpului liber pe bicicleta, skateboard, trotineta sau patine cu rotile. Pe langa faptul ca este distractiv, parcurgerea traseeului este un exercitiu fizic foarte bun, cu beneficii asupra sistemului cardio-vasucular.
Gradul de dificulate redus il face usor de folosit atat de catre copii cat si de catre adulti. Este accesibil tuturor categoriilor de persoane, doritoare sa faca putina miscare. Incepatorii, pot invata cum sa se deplaseze pe un teren denivelat si cum sa foloseasca miscarile corpului pentru a genera viteza. Utilizatorii experimentati isi pot imbunatatii la randul lor tehnica.
Acest tip de pumptrack poate fi folosit pe toata durata anului. Un alt avantaj este ca nu necesita autorizatie de constructie si ca este certificat conform normelor UE. Totodata astfel de pumptrack-uri permit montarea in cel putin trei moduri diferite, ceea ce ii confera versatilitate.

Amplasamentul proiectului

Se poate amplasa un pumptrack pe orice spatiu disponibil din parcul sportiv Gheorgheni, respectiv in baza de la terenuri, Manastur si un altul pe o bucata de teren din pajistea de pe malul Somesului. Pumptrack-ul este modular si poate fi personalizat - incepand de la o suprafata de 6 m x 16 m se poate adapta dupa spatiul disponibil

Calendar implementare

1. Demararea implementării

2. Proiectare

3. Desfășurarea procedurilor legale de achiziție publică

4. Execuția lucrării

5. Proiect realizat

Galerie foto

Prezentare Video

Locatie proiect

Strada Mareșal Constantin Prezan 5, Cluj-Napoca 400000, România