Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile pentru a fi supus votului.
Nicolae Tusinean
150.000 EUR

Promenada Europa este o zona destinata in principal traficului pietonal si alternativ (bicicleta, trotineta, role), cu trafic auto limitat (limitari de viteza, sensuri unice, zone de calmare a traficului), care trece prin centrul cartierului Europa pe axa Nord-Sud, paralel cu strazile Eugen Ionesco si Calea Turzii, astfel incat sa aiba acces la aceasta zona toti locuitorii cartierului si sa reprezinte o alternativa silentioasa, verde, nepoluata de a strabate cartierul si, in acelasi timp, de crea o a treia legatura cu cartierul Zorilor.

Profilul stradal al promenadei propuse este format din: trotuar - 3m, pista de biciclete cu dublu sens pe modelul pistei din cartierul Faget - 3m, spatiu verde si parcari alternativ - 2,5m, carosabil cu sens unic - 3,5m, spatiu verde - 1m, trotuar - 1m.

Printre avantajele pe care aceasta promenada le aduce se numara:
1. un culoar verde, silentios, fara poluare, ideal pentru plimbari si care poate substitui un parc.
2. imbunatatirea conditiilor de viata ale locuitorilor aflati in imediata proximitate a promenadei.
3. access facil si in siguranta biciclistilor din cartierele Zorilor si Manastur spre pista de biciclete din cartierul Faget si traseele din padure (in prezent strada Eugen Ionesco este principalul punct de acces, iar urcarea este dificila si nesigura mai ales copiilor).
4. acces mai rapid elevilor din cartier care invata la liceul Tiberiu Popoviciu.
5. modernizarea strazilor afectate si crearea de noi rute de acces.
6. 120 de noi locuri de parcare in centrul cartierului (prin alternanta spatiu verde - parcari), foarte necesare in contextul lipsei de parcari care se poate observa pe strazile Miko Imre si Ana Aslan.
7. conditii mai bune pentru persoanele cu dizabilitati de a ajunge in cartierul Zorilor.
8. locuri de odihna asigurate prin mobilier urban specific pentru varsnici care se deplaseaza la punctele de interes din cartierul Zorilor.

Cost estimativ: 15 milioane de lei. Dar suma alocata proiectelor din program poate fi folosita pentru studiile necesare proiectului.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Cartierul Europa este un cartier cu strazi inguste, fara trotuare, fara piste de biciclete si nesigur pentru circulatia pietonala si ciclista.

In prezent exista numai doua cai de acces pietonal inspre si dinspre cartierul Europa:
1. Calea Turzii, o strada cu trafic intens, cu mult zgomot si multa poluare, fara o bariera verde intre traficul auto si cel pietonal, improprie circulatiei pietonale.
2. Eugen Ionesco, o strada cu trafic moderat, cu mult zgomot si multa poluare, pe care de obicei circulatia auto se desfasoara peste limita de viteza legala, fara o bariera verde intre traficul auto si cel pietonal, cu trotuare inguste si pe alocuri blocate de stalpi, improprie circulatiei pietonale.

Traficul pietonal sau cu bicicleta catre cartierul Zorilor si spre centru este dificil de facut in conditii sigure, atat pentru adulti cat si pentru copii.

Amplasamentul proiectului

Promenada strabate centrul cartierului Europa pornind din zona verde de la capatul strazii Mircea Eliade si continuand spre Sud pe strazile: Miko Imre, Grigore Moisil, Nicolae Steinhardt, Ana Aslan, Rachitei, pana la intersectia cu strada Kos Karoli.

Galerie foto

Locație proiect

Strada Grigore Moisil 12, Cluj-Napoca 400000, Romania