Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile pentru a fi supus votului.
35.000 EUR

“Primul scaun auto“ are ca scop creșterea accesului la scaune auto a familiilor cu copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 10 ani din Cluj-Napoca și statut socio-economic scăzut. Primul scaun auto este un program pilot pentru dezvoltarea unui mecanism de distribuire în mod gratuit a 120 de scaune auto către familii defavorizate cu copii cu vârsta 0-10 ani din Cluj-Napoca și instruirea părinților cu privire la modul corect de alegere și instalare a unui scaun auto pentru copiii pasageri.
Acest program pilot va fi implementat ca o anexă a proiectului Copil Iubit la Bord (www.copiilabord.ro) care se află în implementare în Cluj-Napoca. Începând cu anul 2018, și până în prezent, Fundația Crucea Albă derulează inițiativa „Copil iubit la bord” în Cluj-Napoca, cu sprijinul financiar al Fundației Botnar. Inițiativa este implementată cu sprijinul deplin al Primăriei Cluj-Napoca, în parteneriat cu: Inspectoratului de Poliție Județeană Cluj (Poliția Rutieră Cluj) și a Departamentului de Sănătate Publică din cadrul UBB Cluj-Napoca. În cadrul acestui proiect, printre barierele în utilizarea potrivită a scaunelor auto se numără costurile ridicate ale acestor dispozitive. Astfel, prin intermediul acestui mecanism și a resurselor dezvoltate și existente în proiectul Copil Iubit la Bord, vrem să venim în ajutorul a aproximativ 25% din copiii din Cluj-Napoca, ce provin din familii defavorizate, care vor avea astfel acces la scaune auto, și părinții acestora, care vor învăța cum să instaleze și să utilizeze corect scaunele auto. Acest proiect pilot va crește siguranța copiilor ca și pasageri într-un segment de populație defavorizat.
Obiective:
O1. Inițierea unui program pilot și stabilirea unui mecanism de selecție a beneficiarilor și distribuire a scaunelor, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, a 120 de scaune auto pentru 120 de copii cu vârsta 0-10 ani care provin din familii defavorizate din Cluj-Napoca
O2. Instruirea părinților sau a tutorilor legali ai celor 120 de copii cu privire la tipul de scaun potrivit copilului - în funcție de înălțime, vârstă etc., precum și despre modul corect de instalare a unui scaun auto pentru copiii pasageri, prin intermediul partenerilor comerciali, tehnicieni în instalarea corectă a scaunelor auto.
O3. Diseminarea și evaluarea programului pilot Primul Scaun Auto prin intermediul aplicație Child Car Safety App și a site-ului proiectului Copil Iubit la Bord.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Una dintre barierele în utilizarea scaunelor auto o reprezintă costul acestora. Această barieră a fost identificată de către cercetători din cadrul Departamentului de Sănătate UBB în studiile desfășurate de către aceștia, dar și de către polițiști rutieri, când opresc părinții în trafic. Astfel, proiectul își propune să vină în ajutorul familiilor cu statut socio-economic scăzut, care nu-și permit un scaun auto nou. De asemenea, mulți părinți achiziționează scaune auto second-hand dar nu au certitudinea că acestea nu au fost implicate anterior într-un accident auto sau respectă standardele aflate în vigoare, astfel riscând să transporte copiii în scaune neconforme care le pot pune viața în pericol.
De asemenea, programul va face parte dintr-un proiect deja aflat în implementare, cu parteneri activi și mecanisme funcționale, astfel având o șansă mai mare de pilotare și evaluare pentru a deveni un exemplu de bună practică.

Amplasamentul proiectului

Programul va fi accesibil online, pe site-ul proiectului, www.copiilabord.ro, și prin intermediul aplicației Child Car Safety. Mecanismul de distribuire a scaunelor și programul de instruire și instalare de către părinți va fi stabilit împreună cu partenerii comerciali din Cluj-Napoca, care au tehnicieni în instalarea corectă a scaunelor auto, și se va desfășura la una dintre cele patru locații ale partenerilor comerciali: Bebe Brands, Nola Kids, Bebe Voiajor sau Centrul Teri.

Prezentare Video

Locație proiect

Proiectul nu are setat o locație exactă.