Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile pentru a fi supus votului.
300.000 EUR

Digitalizarea procesului de construire a unui obiectiv este din ce in ce mai importanta in aceasta perioada in care tehnologia si sistemele software au avansat considerabil. Trecerea la procesele digitale începe cu BIM (Building Information Modelling), un mod de lucru inteligent bazat pe modelul 3D, care ofera specialistilor din domeniul arhitecturii, ingineriei si constructiilor (AEC) instrumentele necesare pentru planificarea, proiectarea, construirea si operarea eficienta si transparenta a cladirilor si a infrastructurii. Avantajele acestui mod de lucru sunt nenumarate dar printre cele mai importante se numara: Economii in cazul modificarilor neplanificate (pana la 40%), cu cheltuielile (pana la 10% din valoarea contractului), de timp (pana la 7%), estimare mai exacta a cheltuielilor dar si determinarea mai rapida a acestora. BIM aduce valoare:
• pe durata planificarii prin transferarea datelor cladirii pe intreaga durata de viata a acesteia, fara sa se produca pierderi de informatii de la o etapa la alta, economisirea timpului si reducerea erorilor prin transferul direct al informatiilor, documentatii de proiect consistente si actuale
• pe durata executiei oferind posibilitatea de verificare rapida a documentelor utilizate la executie in ceea ce priveste gradul lor de actualitate, calcularea necesarului de material pe santier si momentul in care acestea trebuie sa fie disponibil pe santier, estimarea mai precisa a costurilor de constructie.
• pe durata operarii controlul cheltuielilor de operare care reprezinta 80% din cheltuielile efective ale unei cladiri, modelul digital al cladirii reprezinta baza pentru facility management-ului cladirii si pentru certificari ulterioare.
Obiectivele finale sunt de a crește calitatea și performanța clădirilor, de a îmbunătăți comunicarea / colaborarea între toate părțile de-a lungul ciclului de viață al clădirii, reducerea costurilor, reducerea potențialelor riscuri / datorii pentru toți cei implicați.
Prin crearea unui Construction cloud corelat cu modul de lucru BIM, gestionarea lucrarilor de constructii ar fi mult mai eficienta din punct de vedere al costurilor si duratei, ar exista o colaborare mult mai buna intre toate partile implicate si mai ales transparenta pe durata intregului proces, de la proiectare pana la executie si operare si bineinteles o predictibilitate in ceea ce priveste termenul si costul final de construire al obiectivului.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Crearea acestei platforme ar face ca Municipiul Cluj Napoca sa faca tranzitia spre digital. In ultima perioada s-au facut eforturi pentru digitalizarea proceselor birocratice atat la nivel local si national, insa, o platforma de acest gen ar duce aceasta tranzitie la un nivel superior. Cu siguranta ar optimiza mult procesul care sta in spatele oricarui proiect de constructii. Prin predictibilitatea termenelor de executie si a costurilor, transparenta colaborarii dintre disciplinele implicate, dar mai ales fiind o platforma digitala accesibila tuturor (functionari publici, autoritati implicate, persoane publice si juridice implicate), ar putea ajuta la descarcarea sistemelor interne din cadrul Primariei.
Fiind intr-un oras cheie din industria IT, abordarea implemetarii unei astfel de platforme poate fi facuta cu ajutorul companiilor din oras, existand multe metode prin care aceasta poate fi realizata. In video-ul si materialele de prezentare, este descrisa doar una dintre posibilitati.

Amplasamentul proiectului

Intreg Municipiul Cluj-Napoca

Prezentare Video

Locație proiect

Proiectul nu are setat o locație exactă.