Project Description

5.000 EUR

Dezvolatarea orasului in ceea ce priveste mobilitatea sustenabila si nepoluanta a inceput de ani buni si merge in directia potrivita. Au fost trasate multe piste velo prin tot orasul, iar planul este ca acestea sa fie extinse.

Exista insa o problema in ceea ce priveste intersectiile, care le face sa fie nesigure. Concret, pistele de biciclete se termina brusc in intersectii sau mai ales in sensuri giratorii, iar biciclistii fie sunt nevoiti sa intre in trafic alaturi de masini, fie sa mearga pe trecerile de pietoni.

Propun modificare intersectiilor cu un tipar deja dovedit si folosit in tari precum Olanda (vezi anexe). Practic, se creeaza niste protectii in curbe, iar biciclistii traverseaza intersectia pe langa zonele dedicate trecerilor de pietoni, beneficiind de aceeasi prioriate sau semaforizare ca si pietonii. De asemenea, intersectia va fii traversata de catre biciclisti, intotdeauna ca un sens giratoriu. Un biciclist care vrea sa faca stanga in intersectie, nu va mai trebui sa intre in trafic alaturi de automobile.

Aceste schimbari necesita investitii si modificari minim. Mai mult, spatiul dedicat masinilor nu este afectat. Intr-o prima faza s-ar putea creea aceste protectii cu stalpi de delimitare.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Siguranta sporita pentru biciclisti, datorita imbunatatirii vizibilitatii pentru masini, a biciclistilor in intersectii si sensuri giratorii. Un biciclist, oricum ar traversa intersectia, este la fel de vizibil ca un pieton care traverseaza pe la trecere.
Fluidizarea traficului velo.
Incurajarea folosirii bicicletelor si al mijloacelor de transport alternativ, zilnic.
O astfel de infrastructura, in Amsterdam, face ca 40% din toate drumurile/navetele zilnice, sa fie facute cu bicicleta.

Amplasamentul proiectului

S-ar putea incepe cu sensurille giratorii de pe arterele principale unde exista deja piste velo. Pe viitor, odata cu dezvoltarea infrastructurii velo, ar putea exista in orice intersectie, in special pe arterele des circulate.

Galerie foto

Prezentare Video

Locație proiect

Proiectul nu are setat o locație exactă.