Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile pentru a fi supus votului.
150.000 EUR

O intrebare care se pune adesea este urmatoarea: un oras digital este automat un oras smart? Serviciile digitale genereaza o cantitate enorma de date, insa daca oamenii nu le folosesc eficient, orasele nu devin mai inteligente. Din acest motiv e nevoie de o comunicare mai intensa si persuasiva din partea autoritatilor in ceea ce priveste aplicatiile, inovatiile si tehnologiile implementate la nivelul orasului. Foarte multi oameni nici nu stiu ca o aplicatie (care le-ar putea simplifica viata) exista sau cum se foloseste.

O propunere
- realizarea unei reviste sau ghid lunar/bilunar care sa cuprinda o lista actualizata a serviciilor digitale, a evenimentelor, initiativelor si realizarilor pe teme de inovare si smart city. S-ar putea numi chiar Clujul Digital.

Majoritatea clujenilor sunt de acord ca fac parte dintr-o comunitate care promoveaza stilul de viata smart. Insa cu toate acestea, uneori se poate observa o distanta intre cetatean si proiectul de oras. A fi cetatean intr-o comunitate inseamna a fi parte dintr-un proiect mai mare care te implica, te responsabilizeaza si iti influenteaza viata. Comunitatea in care traiesti este locul in care prezenta ta poate face diferenta. Iar atunci cand vorbim de o comunitate care isi cauta reperele in viitor, in educatie si inovatie pentru a creste, a fi cetatean inseamna mai mult decat domiciliu, inseamna destinatie.

O propunere
- in baza participarii la o serie de sesiuni si workshop-uri pe teme de smart city, digital city, innovation city, cetatenii sa obtina o carte de identitate care sa certifice faptul ca o persoana e cetatean smart al Clujului

Scopul acestui proiect este acela de a crea un oras smart inclusiv in care progresul sa nu fie doar contemplat, ci si accesat de un numar cat mai mare de catateni, in functie de nevoi si capabilitati.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Succesul unui oras smart e direct proportional cu gradul de implicare al cetatenilor in utilizarea serviciilor smart. Fie ca vorbim de comunicare sau educatie smart, de protejarea mediului sau managementul deseurilor, de mobilitate smart, energie si cladiri verzi, de planificare urbana sau securitatea datelor, un cetatean smart e un cetatean informat, implicat si responsabil. Succesul acestui demers tine de implicarea concreta si constanta a autoritatilor.

Ca simpli cetateni ne orientam in functie de legi, conventii sociale, simt comun pentru a supravietui si prospera intr-o societate mereu in schimbare. Ca cetateni ai unui oras smart, pentru a tine pasul cu inovatia si a ne maximiza succesul, trebuie sa ne racordam la tehnologie, la aplicatiile care ne simplifica viata, la politicile smart implementate. Iar administratia locala, cea care imagineaza si da forma acestui proiect de oras smart trebuie sa se asigure ca cetatenii sunt parte activa a proiectului, nu o anexa a acestuia.

Amplasamentul proiectului

Proiectul "Cetatean Smart" nu are o locatie precisa, insa poate integra atat dimensiunea online, cat si latura practica. Fiind in mare masura vorba de informare si educatie cetateneasca, o parte din activitati se pot desfasura pe retelele de socializare, dar si in sali de clasa si chiar in aer liber.

Galerie foto

Prezentare Video

Locație proiect

Proiectul nu are setat o locație exactă.