Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile pentru a fi supus votului.
400.000 EUR

Propunerea de față vizează înființarea unui muzeu interactiv de știință și artă pentru copii. Un muzeu interactiv de știință și artă pentru copii are reale șanse să devină membru al ECSITE (European Network of Science Centres and Museums), putând atrage fonduri europene și beneficiind de schimbul de informații din rețea. Ne bazăm afirmația pe climatul educațional și cultural de succes al Clujului, pe profesionalismul și buna colaborare dintre universitățile, muzeele, institutele de cercetare și instituțiile culturale clujene.
Pornim de la ideea că un copil care înțelege principiile de bază ale științei sau artei, precum și noile tehnologii, le va folosi în mod creativ indiferent de domeniul în care va ajunge să profeseze: medicină, arhitectură, artă, inginerie etc. Sub îndrumarea unor adulți competenți, copiii pot învăța jucându-se, pot învăța să lucreze într-un grup, să colaboreze, să se documenteze singuri etc., deprinderi pe care le vor avea pe tot parcursul vieții.
Copiii învață jucându-se, să le punem la dispoziție un loc de joacă fascinant, unde pot descoperi singuri ce e mișcarea Browniană, cum se formează undele, de ce avem zi și noapte, câte kilograme au pe Lună sau pe Marte, cum putem recicla, de ce zboară avioanele, ce e forța centrifugă, și lista ar putea continua. Iar cei mai mari ar putea descoperi valențele creativității în programare sau robotică, ar putea experimenta ce se poate face cu un scanner și o imprimantă 3D, care sunt spațiile de culoare folosite în lumea digitală, sau diferența dintre analog și digital în fotografie, de exemplu.
Într-un oraș precum Clujul, unde există o puternică industrie IT, există și un număr mare de tineri specialiști care, concomitent cu educarea și formarea propriilor copii, pot deveni voluntari, adevărați profesori pentru alți copii din comunitate, la fel ca pensionarii și bunicii care au activat în domeniile STEAM, sporind în același timp schimbul de experiențe între generații, mobilitatea și menținerea capacităților fizice și psihice ale celor ieșiți din câmpul muncii. Studenții pot fi și ei profesori, aprofundând cunoștințele studiate, concomitent cu prezentarea exponatelor interactive copiilor.
Provocările sunt la nivel de societate și se regăsesc în toate domeniile. Este necesară o sinergie între administrația publică, muzee și operatori culturali și economici pentru a stârni interesul comunității și al turiștilor față de un viitor Muzeu Interactiv de Știință și Artă pentru Copii.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Este un proiect necesar, Clujul fiind unul din puținele orașe cu o demografie pozitivă, existând multe familii tinere cu copii, care fac eforturi să-și educe cât mai bine copiii.
Există preocuparea pentru atragerea copiilor în muzeele Clujului, trebuie concentrate doar eforturile și focalizate spre un public țintă bine definit, copiii.
Este un proiect care asigură o pregătire complementară sistemului educațional.
Asigură contactul timpuriu al copiilor cu știința, tehnologia și artă, prin joc, știut fiind că aceștia învață jucându-se.
E un proiect sustenabil și scalabil, cu dimensiuni ajustabile în funcție de rezultate. Prin emiterea unor bilete, pot exista încasări încă de la deschidere.
Ar fi un sprijin pentru părinți și bunici deopotrivă, un loc în care petrec un timp de calitate alături de copii și nepoți.
Se poate realiza cu costuri reduse dacă se folosesc spațiile deja existente, Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative având un puternic potențial de dezvoltare.

Amplasamentul proiectului

Cel mai bun amplasament pentru acest muzeu interactiv de știință și artă pentru copii ar fi un sudio pentru creativi la CREIC - Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative. Ar fi o soluție care ar reduce cheltuielile de amenajare și implicit timpul de organizare și punere în funcțiune. In plus, s-ar putea organiza și activități în aer liber pentru copii, părinți, bunici.
Alăturarea centrelor CREIC și TEAM ar permite dezvoltarea unor exponate proprii, reducând costurile.

Prezentare Video

Locație proiect

Str. Chintaului nr.1, Centrul de Excelenta Regional pentru Industrii Creative