Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile necesare pentru a trece în etapa următoare.
George Costea
100.000 EUR

Locurile de joaca asa cum le stim sunt foarte colorate, insa piesele ce compun echipamentul implica aproape in totalitate actiuni repetitive, unidimensionale, care mai degraba rutineaza copilul in loc sa-i stimuleze creativitatea. Pe un leagan, un tobogan sau un balansoar nu poti sa te dai decat intr-un singur fel, iar acest lucru nu imbogateste experienta de invatare a copilului. Din contra, pentru ca aceste jocuri sunt prea simple si cu final cunoscut, scad apetitul pentru joaca si nevoia de a petrece timpul in aer liber, iar de aici au de castigat jocurile pe calculator, tableta, telefonul. Si un stil de viata sedentar.

Acest proiect propune dotarea locurilor de joaca (unde e posibil) cu spatii unde copiii sa invete valoarea conservarii, a reutilizarii si reciclarii produselor prin activitati de handmade care sa stimuleze creativitatea, interactiunea si colaborarea. Sentimentul de implinire si incredere al copilului e altul atunci cand a construit un robot din cutii de carton decat atunci cand s-a dat de zece ori pe tobogan.

Acolo unde locul de joaca permite, cum ar fi zona dintre Parcul Central si stadion, se poate amenaja un spatiu acoperit, dotat cu masute si scaune unde copiii sa se poata juca cu produse reciclabile, carora sa le gaseasca alte intrebuintari si totodata sa invete valoarea reutilizarii si reciclarii acestora. Materialele de joaca pot fi aduse de acasa, donate de supermarket-uri (cutii de carton, de exemplu) sau puse la dispozitie de primarie.

Cateva exemple de activitati cu valoare ecologica si creativa:
- realizarea de casute, tuneluri sau alte forme din cutii de carton
- colaje din decuparea de imagini din reviste mai vechi
- gasirea de intrebuintari alternative la sticlele de plastic
- realizarea unui terariu, ghivece ecologice, gradini verticale
- construirea de roboti din materiale plastice sau cutii
- realizarea de papusi din materiale textile
- construirea de casute pentru pasari
- invatarea cum se face un compost
- reutilizarea componentelor dintr-un produs

Optiunile de activitati eco sunt nelimitate, internetul fiind plin de resurse in acest sens. Mai mult, materialele reciclabile nu costa, dar ofera bucurii si satisfactii extrem de mari. In acest fel copiii invata prin joaca sa fie eco-responsabili, sa recicleze si chiar sa militeze pentru protejarea mediului. Se pot realiza ghiduri si brosuri de educatie ecologica si activitati eco pentru copii, care sa existe in fiecare astfel de loc de joaca.

Nota Comisiei tehnice de analiză a propunerilor de proiecte:

ELIGIBIL - Într-o locație pretabilă, ca proiect pilot.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Jocul ii ajuta pe copii sa-si hraneasca imaginatia si simtul pentru aventura. La aceasta varsta lumea lor incepe sa capete sens, se populeaza cu idei si valori, iar deprinderile invatate acum le vor canaliza curiozitatea si interesele de mai tarziu. De aceea e important ca inca de mici sa stie ca resursele sunt limitate, mediul trebuie protejat si lucrurile trebuie reciclate. Cel mai eficace mod de a le fi inculcata aceasta orientare catre sustenabilitate este prin joaca, o joaca extrem de creativa, motivanta si care le da un sentiment de bucurie si implinire sufleteasca.

Materialele reciclabile, tocmai pentru ca sunt foarte variate ca marime, culoare, forma, textura si maleabilitate, contribuie la dezvoltarea gandirii divergente a copiilor, lucru care nu se intampla cu celelalte activitati din oferta locurilor de joaca.

Amplasamentul proiectului

Aceste spatii eco pot fi prezente in orice loc de joaca, dimensionate in functie de spatiul existent.

Galerie foto

Locație proiect

Proiectul nu are setat o locație exactă.