Project Description

Rezultatul implementării

Proiectul „Legal Wall – perete legal pentru exersarea artei stradale” a fost amenajat pe o suprafață de 81 mp la podul Aurel Vlaicu din cartierul Mărăști.

FAZA: Proiect realizat

Ce este un “legal wall”?
In ultimii ani arta stradala a devenit din ce in ce mai populara in Cluj-Napoca. Ca dovada stau lucrarile realizate de artisti locali (exemplu) in colaborare cu autoritatile locale pe cladirile unor scoli cum ar fi Gheorghe Sincai, Onisifor Ghibu sau Octavian Goga, pe tramvaiele vechi, precum si in alte locatii din cartierele clujene, lucrari ce au contribuit la infrumusetarea unor zone din Cluj ce nu beneficiaza de o estetica deosebita.

Dat fiind faptul ca legislatia din Romania interzice realizarea de grafitti-uri neautorizate, tocmai in scopul de a proteja, cladiri si monumente publice sau private impotriva vandalismului, tinerii care doresc sa invete sau sa exerseze aceasta arta au doar doua optiuni: fie sa o faca ilegal, fie sa contacteze primaria in vederea obtinerii de autorizatii, proces care se poate intide pe un timp lung si care poate nu este la indemana oricarui tinar dornic sa isi incerce talentul.

Proiectul vine in sprijinul acestor tineri si propune o a treia solutie: realizare de catre primarie a unui asa numit “legal wall”, un perete pus la dispozitie de catre primarie pe care doritorii pot sa picteze legal.

Care sunt avantajele unui legal wall?
Principalul avantaj este faptul ca, fiind un spatiu unde se poate lucra legal, acesta ofera artistilor mai mult timp pentru planuirea si executarea lucrarilor, ceea ce inseamna lucrari mai complexe, de o calitate superioara, care aduc un plus estetic locatiei unde sunt amplasate.
Un astfel de perete poate deveni in scurt timp o galerie de arta in aer liber unde artisti locali pot expune lucrarile lor cu usurinta, galerie ce la randul ei atrage vizitatori.
De asemenea un astfel de proiect are si o componenta sociala, el permitand unor tineri care altfel ar fi considerati vandali sa isi exprime ideile artistice intr-un cadru propice si sa contribuie la infrumusetarea unor zone din Cluj care in mod normal nu sunt atragatoare din punct de vedere vizual.
Merita mentionat si faptul ca pentru realizare unor astfel de hub-uri sociale costurile sunt relativ mici.

Legal Walls in Europa
Daca in orase din vestul Europei practica de a crea pereti legali in scopul de a infrumuseta diferite zone este comuna, existand si un registru online care permite identificare lor (https://www.legal-walls.net/) in Romania am gasit un singur legal wall in Suceava. O lista a oraselor in care exist deja asemenea pereti include Londra, Paris, Budapesta, Viena si multe multe altele.

Nota Comisiei tehnice de analiză a propunerilor de proiecte:

ELIGIBIL. Într-o locaţie pretabilă.

De ce ar trebui sprijinită/implementată

Infrumusetarea unor zone din Cluj care in mod normal nu sunt atragatoare din punct de vedere vizual.
Descurajarea vandalizarii spatiului public
Atragerea de turisti
Incurajarea artistilor locali
Atragerea unor artisti cu renume international existand posibilitatea realizarii unor workshop-uri pentru tineri artisti locali
Posibilitatea organizarii de concursuri de arta stradala sau alte evenimente.
Costuri scazute de implementare: iluminat perete, amplasare panou regulament, banci, 1 sau 2 schele mobile pentru a putea fi pictate si zonele superioare, pubele pentru depozitarea recipientelor de vopsea folosite.
Crearea unei comunitati de artisti stradali in Cluj-Napoca si cresterea industriei pe plan local.

Amplasamentul proiectului

Ca si locatie am identificat peretele estic al parcarii de pe strada 21 Decembrie 106.
Peretele se afla intr-o stare buna si nu neceseta lucrari de amenajare.

Calendar implementare

1. Demararea implementării

2. Proiectare

3. Desfășurarea procedurilor legale de achiziție publică

4. Execuția lucrării

5. Proiect realizat

Galerie foto

Prezentare Video

Locatie proiect

Bulevardul 21 Decembrie 1989 106, Cluj-Napoca, Romania, 400124