Project Description

FAZA: Proiectare

Cand auzim de energie regenerabila cel mai adesea ne gandim la panouri solare, turbine eoliene, dar si energie hidro sau geotermala. Asta insa nu e totul. Fiecare din noi putem produce energie regenerabila fara sa facem nimic special. Cand mergem pe strada, pe langa ca ardem calorii, dezvoltam si energie cinetica. Aceasta din urma ne ajuta sa inaintam, insa o parte din acesta energie se pierde in eter. Proiectul de fata are in vedere implementarea unui paviment care sa colecteze aceasta energie care ulterior poate fi utilizata pentru a ilumina o strada sau a-ti incarca telefonul, laptopul si alte gadget-uri.

Trebuie spus ca tehnologia de colectare a energiei pasilor deja exista si a fost testata cu succes in peste 30 de tari. Compania care produce pavelele ce colecteaza energia pasilor si o converteste in electricitate se numeste Pavegen si are sediul in Irlanda. Procesul consta in conversia fortei descendente a pasilor in electricitate cu ajutorul unui mecanism avand la baza un volant. Mai exact, cu fiecare pas, respectiva "dala" Pavegen se comprima cu 5 mm, ceea ce declanseaza rotatia volantului situat dedesubt. Aceasta presiune usoara genereaza electricitate. Compania sustine ca ultimul sau model poate genera 5 watti la fiecare apasare.

Ca fapt divers, dalele Pavegen sunt produse intr-o fabrica din România si via Londra sunt exportate in toata lumea. Potentialul unei astfel de tehnologii e urias dat fiind ca populatia Clujului e in crestere si orice sursa neconventionala de energie inseamna un mediu mai sanatos si o presiune mai mica pe bugetul orasului.

Nota Comisiei tehnice de analiză a propunerilor de proiecte:

ELIGIBIL - În limita bugetului maxim prevăzut de Regulamentul procesului Bugetare participativă Cluj-Napoca 2018.

De ce ar trebui sprijinită/implementată

Mersul pe jos e benefic pentru sanatate, insa poate fi si o sursa de energie simplu de stocat sau utilizat instant, fie pentru a ilumina o statie de autobus pe timp de noapte sau o strada, pentru a-ti incarca telefonul, tableta sau alt device.

Costurile de implementare se recupereaza in timp gratie energiei colectate. Cel mai important insa e ca orasul Cluj va fi cu un pas inaintea altor orase smart.

Energie generata de miscarile de dans - https://goo.gl/STNmTQ

Amplasamentul proiectului

Pavelele Pavegen e de preferat sa fie instalate in zonele unde exista o afluenta mare de persoane, fie ca e vorba de trotuare, holuri, sali de asteptare, teren de fotbal sau de joaca, aeroport, cluburi, festivaluri, sau spatii de birouri.

Birou alimentat cu energia pasilor - https://goo.gl/hdoRia

Calendar implementare

1. Demararea implementării

2. Proiectare

3. Desfășurarea procedurilor legale de achiziție publică

4. Execuția lucrării

5. Proiect realizat

Galerie foto

Prezentare Video

Locatie proiect

Proiectul nu are setată o locație exactă.