Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile pentru a fi supus votului.
150.000 EUR

Pornind de la idea transformării orașului într-o oaza verde, propunem transformarea a cât mai multor spații verzi neglijate în grădini comunitare și învățarea de practici noi de grădinărit împreună cu vecinii. În acest scop, propunem integrarea în tema de proiectare a Parcului Est a unui hub de inovare care să găsească modalități prin care aceste practici de creștere a propriei hrane să devină accesibile oricui.
Hubul va conține: o seră existentă din Pepinieră unde se vor crește răsaduri, 4 containere (în care se vor ameneja: un atelier do it ourself, un depozit, o zona de experimentat grădinărit de apartament, o zonă comună pentru întâlniri, iar pe acoperis se va experimenta grădinăritul pe acoperiș), pe una din laturile containerelor se va ridica o schelă pentru a experimenta grădinile verticale și în jurul hubului se va amenaja grădini comunitare pentru localnici. Dorim ca acest spațiu să devină o grădina comună pentru toți locuitorii din zonă și nu numai. Pentru a fi accesibil cât mai multe anotimpuri, propunem legătura cu o seră exstentă ca loc de întâlnire a comunității locale și un spațiu pentru răsaduri de primăvara.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

- acțiuni de înverzire a griului prin grădini comune au loc peste tot în lume, ca o încercare de combatere a efectelor schimbărilor climatice în mediul urban
- pentru a promova aceste practici sănătose pentru mediul urban e nevoie de locuri de întâlnire între rezidenți și experți în acest domeniu
- grădinile urbane produc hranî locală și sănătoasă
- ajută la reglarea temperaturilor pe parcursul verii
- grădinile comune sunt locuri de întâlnire a comunității de toate vârstele
- sera poate deveni un spațiu al comunității aproape tot timpul anului

Amplasamentul proiectului

Mentionăm că propunem integrarea proiectului de hub în tema de proiectare a viitorului concurs pentru amenajarea Parcului Est. Amplasarea eco-hub-ului de inovare în grădinărit urban îl propunem în Pepiniera Becaș RADP - în legatură cu una din serele existente pe strada Lucia Strudza Bulandra. Astfel, se reactiveză nu doar o seră nefuncțională ci și terenul din jurul hubului pe care dorim să îl transformăm într-o grădină comunitară.

Galerie foto

Prezentare Video

Locație proiect

Strada Lucia Sturdza Bulandra, Cluj-Napoca 400000, România