Project Description

50.000 EUR

Scopul principal al acestui proiect este înființarea de grădini urbane în curțile școlilor (sau în apropierea școlilor), pentru a oferi elevilor șansa de a cultiva legume si fructe. Recoltele bio ar oferi gustări sănătoase pentru elevii din școlile și copiii din grădinițele din Cluj. Scopul secundar al acestui proiect ar fi conștientizarea copiiilor, de la vârste fragede, despre importanța lanțului de alimentare locală, despre autosuficiența prin agricultură proprie, și alimentația sănătoasă în general.

Proiectul vizează :

Livrare de legume și fructe, gustări sănătoase proaspăt culese din grădina urbană

Campanii sau sesiuni de informare pentru a-i ajuta pe copii să aibă o alimentație echilibrată, să evite consumul excesiv de alimente prelucrate, mai ales alimentele livrate în școli sau cumpărate din restaurante fast-food, bufete sau automate de dulciuri.

Organizarea de ateliere de degustare și gătit, vizite, evenimente, picnicuri, concursuri între clase, școli (“Cea mai frumoasă grădină școlară”).

Formarea profesională a educatorilor și cadrelor școlare, respectiv al persoanelor ce doresc să coordoneze programe de grădinărit școlar.

Grădinile urbane sunt și spatii de interactiune, conectare, învățare pentru elevi, personalul didactic și comunitatea părinților din școlile participante la acest proiect. De asemenea, oferă oportunități de cooperare și exerciții practice în domenii precum permacultura, agricultura urbană regenerativă, compostare, reciclare creativă, etc. Pot fi amenajate zone de compostare și reciclare , spatii de lectură în aer liber, hotel pentru insecte, case păsări, loc de luat masa etc.

Scopul amenajării grădinilor urbane comunitare este facilitarea accesului la alimente sănătoase și nutritive pentru copii. În contextul economic actual, al creșterii prețurilor alimentelor, grădinăritul devine a alternativă tot mai atractivă pentru populație, mai ales în zonele rurale. Dar și în orașe, ca și la Cluj, mai sunt prezente generațiile de orășeni cu relații rurale și agricultura, o resursă deosebită pentru activarea a cât mai multor posibilități de conectare cu natura prin agricultură la oraș, chiar și în școli. Grădinile urbane amenajate pe terenurile deținute de administrația locală (sau straturi înalte amenajate în incinta școlilor), care oferă alternativa producției de legume și fructe la oraș, ar oferi comunităților locale (asociații de părinți, școli, ONG-uri din domeniul educației) accesul la o alimentație sănătoasă.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

- Impactul educativ și de conștientizare:

Dobândirea de abilități de cultivare a hranei, de experimentare și învățare prin joc și practică în domeniile agriculturii urbane.
Abordarea unor teme ca și lanțurile alimentare locale, agricultura bio, ecologică, producția durabilă și evitarea risipei de alimente.

- Impactul asupra alimentatiei sanatoase pentru copiii :

Conștientizarea rolului, impactului personal în producerea de alimente sănătoase, importanța unui regim alimentar adecvat, prin producție proprie. Proiectul ar viza și campanii sau sesiuni de informare pentru a-i ajuta pe copii să aibă o alimentație echilibrată, să evite consumul excesiv de alimente prelucrate (mai ales fast-food).

- Impactul social :

Grădinile urbane sunt și spatii de interactiune, conectare, învățare pentru elevi, personalul didactic și comunitatea părinților din școlile participante la acest proiect.

- Impact economic - accesul la o alimentație sănătoasă pentru toți, indiferent de venit

Amplasamentul proiectului

In faza de pilot, 5 școli din Cluj Napoca vor fi alese pentru a realiza câte o gradină urbană accesibilă pentru școlari, fie în apropierea școlilor , fie în curtea școlii. Recomandabil ca zonele să fie lângă o sursa de apă utilizabilă pentru irigație (pe terenuri deținute de administrație publică locală care nu sunt folosite lânga Canalul Morii, sau Someș, pârâul Becaș etc.) în cazul în care curtea școlii nu oferă spațiul necesar pentru o grădină urbană, sau straturi înalte.

Galerie foto

Locație proiect

Proiectul nu are setat o locație exactă.