Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile pentru a fi supus votului.
110.000 EUR

Proiectul propus se referă la creșterea accesibilității cetățenilor din Mun. Cluj-Napoca în zonele de recreere, respectiv Grădina Botanică "Alexandru Borza" din inima orașului. Printr-un parteneriat între Primăria Cluj-Napoca și Universitatea "Babes-Bolyai", se va crea un sistem automatizat de acces cu turnicheți, în minim 5 zone adiacente: Str. Pasteur nord, Str. Pasteur sud, str. Ceahlău, curtea Observatorului Astronomic, str. Alexandru Borza, str. Republicii - astfel facilitând accesul persoanelor în Grădina Botanică din oricare latură a acesteia.

Sistemul de acces va functiona folosind cartele nominale, pe bază de abonament lunar / trimestrial / anual. Astfel, va fi încurajat mersul pe jos (în special dinspre carterul Zorilor înspre centru și retur), iar veniturile încasate prin creșterea numărului de vizitatori ai Grădinii Botanice va da posibilitatea unor noi investiții în acest spațiu.

Din punct de vedere financiar, un abonament lunar poate fi tarifat cu 300 lei anual sau 200 lei semestrial, în condițiile în care pot fi folosite oricare din cele 6 intrări / ieșiri propuse. Adițional sistemului de turnicheți, se poate implementa un sistem de monitorizare video a intrărilor / ieșirilor din Grădina Botanică, pentru siguranța acestora și a cetățenilor.

Beneficiile pe termen lung sunt:
- creșterea accesibilității clujenilor la un spațiu natural, verde și sănătos,
- încurajarea mersului pe jos folosind rute și alei pietonale,
- conștientizarea cetățenilor cu privire la beneficiile aduse de natură și biodiversitate,
- creșterea veniturilor Grădinii Botanice "Alexandru Borza" prin dublarea numărului de vizitatori recurenți.

Buget (TVA inclus):

6 x turnicheți dubli (intrare-iesire) (60.000 eur)
lucrări instalare turnicheți (20000 eur)
sistem ticketing si emitere carduri (15000 eur)
rețea de interconectare (5000 eur)
sistem supraveghere video intrari (10000 eur)

Investiția se amortizează complet la ~ 3000 de noi abonamente semestriale.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

În prezent, Grădina Botanică "Alexandru Borza" este un spațiu închis, cu o singură intrare principală. Practic, tot fluxul de vizitatori se concentrează în zona porții de pe strada Republicii, iar vizitatorii plătesc bilet și intră în parc ca la muzeu.

Vă propunem să schimbăm acest concept, iar grădina botanică să devină o grădină urbană - parc, ce poate fi tranzitată și admirată din mers, în drum către școală, către serviciu sau către activitățile culturale din zona centrală.

Evident, trebuie menținut specificul de arie protejată, iar intrarea se va face tot sistematizat, nominal, pe bază de taxă, însă într-o formă automatizată, adaptată secolului 21.

Personal, ca locuitor al acestui oraș, îmi doresc să am posibilitatea de a mă bucura de aer curat urcând din centru înspre Zorilor, o alternativă la str. Republicii și str. Pasteur, sufocate de mașini și noxe.

Amplasamentul proiectului

Grădina Botanică "Alexandru Borza", în zonele adiacente:
- Str. Pasteur nord,
- Str. Pasteur sud,
- str. Ceahlău,
- curtea Observatorului Astronomic,
- str. Alexandru Borza,
- str. Republicii

Galerie foto

Locație proiect

Grădina Botanică "Alexandru Borza" Cluj-Napoca