Project Description

50.000 EUR

Propunerea mea ar ajuta la diminuarea poluarii prin crearea de spatii verzi minimale de-a lungul trotuarelor ale soselelor si bulevardelor centrale. 
Propun ca de-a lungul trotuarelor sa fie plantate garduri vii incepand de la borduri, trebuie sa se tina cont de latimea trotuarului. Astfel 30cm trebuie decopertati pentru a planta gard viu, acesta ar creste pana la 60cm inaltime. Daca decopertam 40 cm atunci gardul ar creste undeva la  120cm inaltime, iar la 50cm am avea gardul pana la 200cm.

O specie rezistenta la caldura si frig extrem ar fi Griselinia Littoralis(aceasta specie ramane verde tot timpul anului) si/sau Carpinus betulus(in timpul sezonului rece frunzele prind un colorit tomnatic dar nu cad)

Desigur gardul viu va avea spatii libere de trecere de exemplu in statiile de taxi, parcarile din strada.

In imaginile atasate avem marcate trotuarele cu rosu zonele potrivite pentru plantare dar si niste imagini de tip concept.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Avand toate bulevardele decorate astfel ar contribui semnificativ la infrumusetarea orasului si ar actiona ca o bariera in fata  prafului si noxelor, facand viata pietonilor mai sanatoasa dar si a rezidentilor ce au ferestre la aceste strazi. 

Gardurile vii sunt o solutie mult mai eficienta in purificarea aerului in comparatie cu arborii.
Anumite portiuni nu ar trebui decorate astfel avand un trafic pietonal intens ce ar incomoda deplasarea, cum ar fi zonele din intersectii cu treceri pietonale.
Gardurile vii vor trebui toaletate(de 3 ori pe an) pentru a nu incomoda pietonii sau biciclistii iar in locurile unde avem acces catre curti, gardul viu trebuie toaletat la o inaltime mai mica pentru a permite soferilor sa iasa din curtile aflate pe bulevarde

Structuri metalice precum stalpii ce nu permit parcarea pot fi pastrati lasand gardul viu sa creasca in jurul lor.
Deranjul pentru pietoni si soferi va fi minimal pe durata lucrarilor.
Cost variabil depinde de cate strazi vor fi decorate

Amplasamentul proiectului

Partial trotuarul pe Calea Motilor, ambele sensuri (in fata primariei, zona parcarii taxiuri) DM Market
Toata str Petru Maior. In zona Casei Studentilor, partial str Clinicilor (ambele trotuare), partial Victor Babes(doar o parte din trotuar) si partial str Republicii(ambele trotuare) si str Napoca(intregul trotuar pe un sens)
Str Memorandumului ( unde se permite)
Str Emil Isac(partial pe un sens) si G Baritiu(partial)
Str Regele Ferdinand
Bld Eroilor+Pta Unirii
Bld 21 Decembrie

Galerie foto

Locație proiect

Proiectul nu are setat o locație exactă.