Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile necesare pentru a trece în etapa următoare.
80.000 EUR

Noile tehnologii sunt mereu în curs de dezvoltare și ne lărgesc posibilitățile și orizonturile. Folosind imprimarea 3D pot fi realizate prototipuri rapide, lucru care a fost adoptat foarte mult în ultima perioadă. Cu toate acestea, folosirea acestor dispozitive de către simpli cetățeni este una redusă din cauza costurilor mari necesare pentru achiziționarea lor, spațiul necesar și experiența tehnică limitată în operarea acestora. Beneficiile pentru un spațiu comun care să ofere acces la astfel de dispozitive sunt imense, atât pentru cetățeni cât și pentru oraș, datorită eficienței testării ideilor. Oportunitățile identificate de cetățeni pot fi explorate de ei înșiși, ceea ce poate fi o foarte bună metodă de îmbunătățire a calității vieții și standardele orașului per total.

Modalitatea în care unele orașe au ales să adreseze aceste provocări este prin crearea de spații de tip FabLab, o idee cofondată de Uniunea Europeană prin programul “Europa Creativă”. Majoritatea orașelor europene au unul sau mai multe spații de tip FabLab, unde cetățenii se pot întâlni și lucra la propriul lor prototip (www.fablabs.io/labs/map). Din păcate, Cluj nu este încă pe hartă, singurul spațiu de acest gen din România aflându-se în București. Credem că dacă orașul Cluj-Napoca vrea să-și sporească perspectivele în materie de inovație, un astfel de spațiu ar trebui creat sau sponsorizat de către oraș pentru beneficiile tuturor cetățenilor.

Acest proiect este despre crearea unui FabLab în Cluj-Napoca, ceea ce va duce la mai bune rezultate în materie de inovare în orașul nostru. Spațiul FabLab va fi unul în care vor fi puse la dispoziție diferite unelte pentru realizarea prototipurilor rapide și dezvoltarea diferitelor idei. Câteva exemple ale echipamentului necesar sunt imprimante 3D, tăietori cu laser, scanere 3D, mașină de frezat la scară mică și strunguri, pe lângă unelte precum stații de lipit, multimetre, plăcuțe etc. Pentru oferirea de suport tehnic și îndrumare, va fi prezentă mereu o persoană experimentată. În plus, vor putea fi organizate diferite activități în acest spațiu pentru promovarea ideii și a posibilităților existente (ex: evenimente pentru cetățeni pentru a-i învăța cum să-și proiecteze și fabrice prototipul, care poate adresa o gamă largă de participanți de diferite vârste).

Ca și grup țintă, vrem să oferim acest spațiu cetățenilor clujeni și studenților din numeroasele universități clujene.
Mai multe detalii la http://fablab.eipieq.com

Nota Comisiei tehnice de analiză a propunerilor de proiecte:

ELIGIBIL - În limita bugetului prevăzut în Regulamentul procesului Bugetare participativă Cluj-Napoca 2017 și în urma identificării unei locații pretabile.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Dacă orașul Cluj-Napoca își dorește să fie un centru al inovării, al tehnologiei și al creativității, o comunitate FabLab este o condiție necesară. Acest lucru este, însă, unul dificil pentru o entitate privată. Acest proiect poate avea un impact imens și poate da naștere unor noi afaceri. Acest spațiu va fi o investiție pe termen lung în oraș și poate să-și ajute cetățenii să crească și să devină mai inovatori.

Amplasamentul proiectului

Pentru ca FabLab să-și poată îndeplini obiectivele, o condiție importantă este spațiul. În primul rând, trebuie să fie ușor accesibil de către cetățeni, fie localizat central, fie într-o zonă cu facilități de parcare și / sau foarte bune conexiuni la transportul în comun. O estimare aproximativă de 80 mp ar fi necesari pentru un bun început. În plus, locația ar trebui să permită un anumit nivel de zgomot, acesta fiind inevitabil din cauza traficului de persoane și a mașinilor în funcțiune.

Galerie foto

Locație proiect

Proiectul nu are setat o locație exactă.