Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile pentru a fi supus votului.
150.000 EUR

Acest proiect propune dotarea cu aparatură medicală a Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, alocarea fondurilor pentru campanii de informare și educare a populației privind importanța donării de sânge și în funcție de buget modernizarea parțială a clădirii centrului.

Este datoria noastră să sprijinim transformarea centrelor în spaţii moderne, dotate cu echipamente la standarde europene care să asigure donatorilor atât condiţiile propice derulării actului medical, cât şi un spaţiu primitor şi cald, care să îi motiveze să revină. Asta ar trebui să reprezinte o prioritate pentru noi toți, atâta timp cât nu există fonduri din alte părți.

În România sub 2% dintre români donează sânge, pe când media europeană este de aproximativ 6%.
Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj are o importanță vitală, fiind o sursă de produse sanguine care salvează zilnic zeci de vieți omenești, deservind toate spitalele din Cluj.

Este nevoie de dotarea cu echipament medical necesar și performant pentru a se desfășura în condiții cât mai bune recoltarea, procesarea și stocarea sângelui. Unele aparate au mai mult de 20 de ani de vechime, altele s-au stricat și trebuie înlocuite, iar altele lipsesc.
Echipamente necesare sunt:
- Centrifugă de masă
- Centrifugă procesare produse sanguine
- Congelator Congelare rapidă -80°C
- Hotă sterilă cu flux laminar vertical
- Frigider pentru reactivi
- Aparat vizualizare vene
- Generator de curent

Alocarea fondurilor necesare pentru campanii de informare și educare a populației privind importanța donării de sânge, cât și pentru dezvoltarea unei strategii de comunicare eficientă între donatori și centrul de transfuzie cu scopul de a crește numărul donatorilor și de a încuraja donarea periodică.
Propun două soluții în acest caz:
- recunoașterea donatorilor (oferirea unor diplome, insigne simbolice când ating un număr de donări)
- dezvoltarea unui sistem pentru notificarea donatorilor prin SMS când sângele lor a fost utilizat și au salvat vieți

De asemenea și clădirea centrului are nevoie de reparații/modernizare în anumite părți cum ar fi demisolul, fațadele de la intrarea donatorilor și livrarea de sânge și curtea interioara.

Menționez ca bugetul Ministerului Sănătății nu permite achiziționarea acestor echipamente și servicii, investițiile făcute în ultima perioada la centru fiind sponsorizate prin diverse acțiuni realizate de grupuri și comunități locale cu spirit civic.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Este și de datoria noastră, ca și comunitate locală, să ne implicăm și să ne asigurăm că acest institut funcționează la parametri normali, ținând cont că la nevoie, în caz de accidente, operații, etc toți beneficiem de sângele stocat și recoltat de către personalul de acolo. Este esențial să le fie asigurate toate condițiile, cel puțin din punct de vedere al echipamentelor și a infrastructurii pentru ca sângele să fie recoltat, procesat și stocat în condiții perfecte.

Amplasamentul proiectului

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj
Strada Nicolae Bălcescu 18, Cluj-Napoca

Galerie foto

Locație proiect

Strada Nicolae Bălcescu 18, Cluj-Napoca 400000, Romania