Project Description

20.000 EUR

Românii reveniți din diasporă au nevoie de reintegrare, pentru că după un timp îndelungat petrecut în străinătate, pierd contactul cu oportunitățile pe care le pot accesa. De asemenea, este dificil pentru românii reveniți să se găsească între ei și să întâlnească inițiativele care li s-ar potrivi.
Unii au nevoie de a reînvăța limba română, alții caută un grup de sprijin pentru a trece peste șocul cultural invers, iar unii caută să înțeleagă cum se transferă experiența lor din străinătate pe piața muncii de aici.
Propunerea noastră este de a crea într-o gheretă de pe Bld. Eroilor un Info Point unde un român întors din străinătate să poată să meargă să se informeze și să primească materiale publicitare cu privire la oportunitățile care îl privesc.
De asemenea, ONG-urile și instituțiile pot folosi acest punct pentru a se informa cu privire la fluxul celor reveniți, nevoile pe care ei le semnalează și popularitatea anumitor inițiative. De asemenea, inițiativele antreprenoriale care îi vizează pe românii de pretutindeni ar putea fi promovate în acest loc.
Beneficiul principal ar fi că aceste persoane s-ar simți bine-primite, ar fi reintegrate mai repede, iar orașul ar avea de câștigat de pe urma contribuției lor și a coeziunii ridicate. În plus, alte orașe ar putea lua acest lucru ca model.
Nu în ultimul rând, în acest loc s-ar beneficia și de o consultanță informală cu voluntarul care se află la infopoint, preț de o cafea care ar fi oferită gratuit din partea orașului Cluj-Napoca.
În lipsa unui voluntar, accesul se face printr-un cod primit de fiecare persoană care se loghează cu datele personale în baza de date, astfel că Info Point-ul nu ar trebui să fie deservit de angajați.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Primul motiv este faptul că românii reveniți din străinătate au nevoie de a se conecta unii cu ceilalți și cu oportunitățile care îi vizează și datorită faptului că nu știu unde să caute și pe cine să întrebe, le ia mult timp să găsească ceea ce îi interesează. Pe de altă parte, inițiativele care îi vizează au dificultăți în a găsi aceste persoane, datorită statutului fluid și adesea nedeclarat de către aceștia (ex. se mută în/din țară fără să anunțe neapărat). În al treilea rând, este bineînțeles nevoie de o strategie instituțională de reintegrare dar ea nu exclude o inițiativă de acest tip care poate reprezenta un bun punct de pornire, de studiu și de explorare, conectând astfel nevoile și cererile existente într-un timp foarte scurt.
Această inițiativă ar avea un cost foarte redus (ar fi vorba de chiria pentru ghereta + costul cafelei, materiale publicitare) dar vizibilitatea fiind foarte mare, impactul moral asupra repatriaților și a orașului poate fi semnificativ.

Amplasamentul proiectului

E vorba de o locație fizică într-o zonă centrală, preferabil o gheretă de pe str. Eroilor/P-ța Unirii.

Galerie foto

Locație proiect

Bulevardul Eroilor 31, Cluj-Napoca 400000, Romania