Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile pentru a fi supus votului.
Vasile Oprea
20.000 EUR



Problema protectiei populatiei impotriva zgomotului se afla, la nivel European, in atentia autoritatilor. Cea mai eficienta masura adoptata este aceea de a amplasa bariere de zgomot in zonele intens poluate fonic.
Prin aderarea la Uniunea Europeana, Romania trebuie sa-si alinieze legislatia in domeniu, si un capitol important in aceasta directie il reprezinta intocmirea hartilor de zgomot. Sa fie identificate zonele ce au nevoie de protectie fonica si apoi sa fie adoptate unele masuri pentru diminuarea zgomotului in zonele respective. Despre un asemenea proiect este vorba in aceasta propunere.
Bariera de zgomot se refera la o structura care blocheaza sau diminueaza nivelul de zgomot al unei surse sonore. In speta sectorul de drum Pod IRA, Dupa tipul suprafetei lor, aceste bariere pot reflecta partial sau in totalitate zgomotul incident.
Termenul de bariera fonoabsorbanta este folosit corect atunci cand se face referire la o structura care contine componente fonoabsorbante, iar termenul de bariera de zgomot este folosit pentru orice tip de structura care are rol de a ecrana zgomotul. Deci se pot folosi diverse variante din material plastic, beton sau tabla. Sistemele se pot monta usor independent de conditiile meteo, cu progresare rapida si poate fi supus solicitarilor imediat.
Se impune montarea de ecrane absorbante de inaltime joasa sau medie (intre 2-6m/h) conform standardului• SR EN ISO 11200:2010 “Acustica. Zgomotul emis de masini si echipamente.
Pentru a diminua zgomotul, se interpune un obstacol intre sursa si receptor, care prin absorbtie, reflexie, difractie reduce nivelul zgomotului ajuns la receptor. Zgomotul din trafic se diminueaza prin montarea unor astfel de obstacole denumite in general bariere de zgomot.
In tarile care deja au experienta in combaterea poluarii fonice, bariere fonice se pot regasi atat in orase, delimitand spatiul destinat traficului pe trotuare, respectiv cladirile situate paralel cu soselele.
Panourile fonoizolante ajuta la reducerea zgomotului cu 5 – 12 dB (A) si numai in mod exceptional se poate ajunge la 25 dB (A). In Romania, nivelul de zgomot admisibil este de 50 dB
Ideal este ca de la nivel de proiect sa se acorde importanta tuturor aspectelor si anume: gradul de izolare fonica, durabilitatea materialului in timp si la impact, transparent a, necesitatile de intretinere, protectia PSI si, nu in ultimul rand, impactul estetic.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Se impune aceasta masura de protectie fonica din cauza zgomotului exagerat produs de autovehiculele care circula pe acest sectoe fff aglomerat. Prin montarea acestor panouri fonoabsorbante s-ar diminua zgomotul resimtit in zona strazilor Hunedoarei, Tulghesului, Ghimesului si partial Traian Vuia. Ar fi creat un pic de confort fonic pt locuitorii zonei.

Amplasamentul proiectului

Locatia propusa este str Traian Vuia pe ambele parti ale sectorului de drum cuprins intre Pod IRA si str Rodnei respectiv pod IRA str Aiudului

Galerie foto

Locație proiect

Calea Traian Vuia 2, Cluj-Napoca 400000, Romania