Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile pentru a fi supus votului.
30.000 EUR

Amplasarea unor constructii de case de lemn din muntii apuseni unde sa functioneze ateliere mestesugaresti traditionale. Atelier de olarit, pictura pe sticla, tesaturi, cusaturi, confectionare de podoabe si un cuptor pentru copt piinea traditionale. Toate acestea doresc sa le intemeiez pentru deprinderea si cunoasterea mestesugurilor traditionale de catre student si elevi sau cei interesati de cunoasterea acestor indeletniciri. Sunt mester popular olar si fac parte din Asociatia Mesterilor Populari ”Astra Sibiu”. Impreuna cu domnul director Tiberiu Groza, fost directoral Centrului Creatiei Populare Cluj Napoca am format asociatia Mesterilor Populari din Cluj Napoca care functioneaza si acum avind un director numit.
Am copilarit in muntii Apuseni, localitatea Cimpeni, iar in familia mea am participat la activitati de tesut, cusut, facut podoabe din margele. In toti acesti ani am adus in actualitate tehnici vechi de lucru uitate de catre mesterii olari. La inceput drumul meu in acest domeniu a fost perfectionat si indrumat de ctra doamna doctor etnograf Bocse Maria, specialist de mare valoare.
Am reprezentat tara mea in diferite actiuni culturale, ani de-a rindul la solicitarea diferitelor muzee din tara sau diversi organizatori care m-au descoperit participind la diferite tirguri traditionale organizate de catre diferite muzeee etnografice cum ar fi : Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Taranului Roman Bucuresti, Muzeul Satului din Bucuresti, Muzeul Astra Sibiu, Muzeul Satului Banatean din Timisoara, Muzeul de Etnografie Iasi, Craiova, Zalau, Bistrita, Constanta. Am participat si la tirguri internationale organizate peste hotare in Italia – Castello di Monte Albano, Udine , Imola, Padova, Ferierre, Casa Romanilor din Venetia, Milano, Franta – Casa Romanilor din Grenoble, Ungaria – Szentendre, Berettyóújfalu, Oroszlány. ¨

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Doresc sa fiu sprijinita in aducerea la indeplinire a acestui proiect deoarece incepind cu anul 1993 desfasor activitatea de olarit. In acest moment detin un atelier care functioneaza intr-un spatiu inchiriat de la intreprinderea Remarul 16 Februarie. In domeniul ceramicii cunosc diverse technici de lucru. Am preluat technica arhaica numita „In suluri”, technica folosita pina prin anii 1950 de catre olari. Am stilizat-o putin si am obtinut obiecte spectaculoase, decorative pentru interior. Pe linga modelarea pe roata, mai folosesc obtinerea de obiecte prin turnare in forme si confectionarea de flori din ceramica. Am invatat impletirea din fire de pasta de portelan a cosuletelor impletite. Am incercat si am reusit fire din argila de calitate maleabila, din care am confectionat aceste cosulete din lut, fiind o idee proprie referitor la materialul folosit si nu al tehnicii. Am fost angajata in Muzeul Etnografic al Transilvaniei timp de 10 ani. Va multumesc anticipat.

Amplasamentul proiectului

Detin in folosinta un teren concesionat de catre Directiunea U.S.M.V. Clu Napoca situat la capatul strazii Uliului din Cluj Napoca. Doresc sa amplasez 1-2 case din lemn specifice muntilor Apuseni in care sa-mi desfasor activitatea. Folosesc acest teren din 1984, am platit impozit in fiecare an, stabilit de catre conducerea U.S.M.V. Am obtinut concesiunea in baza unui proiect aprobat de catre directiunea U.S.M.V. cu conditia ca studentii universitatii sa aiba acces gratuit in aceste ateliere.

Locație proiect

Cluj-Napoca 400001, Rumænien strada Uliulu