Project Description
Este un proiect care dorește să promoveze și să popularizeze arta stradală pentru ca aceasta să nu mai fie considerată o formă de vandalism. Având exemplul orașului Sibiu care în ultimii trei ani, prin intermediul Sibiu International Street ART Festival, a reușit să acopere cu picturi murale 1400 de metri pătrați de pereți în curțile școlilor, municipiul Cluj-Napoca ar putea să devină la rândul lui un oraș deschis unor astfel de inițiative și să implementeze un proiect testat deja cu succes.
Proiectul ar presupune alegerea unei tematici gândite de comun acord cu artiștii și un concurs de selecție a lucrărilor care ar urma să fie pictate.
Pereții școlilor sunt cea mai recomandată alegere pentru un astfel de proiect pentru că etapele autorizării sunt mult mai simple decât în cazul aprobărilor necesare realizării proiectului pe blocurile de locuințe. Impactul unor astfel de lucrări este mult mai mare într-o școală în care învață generații diferite de elevi.
Copiii pot fi inspirați de mesajele pe care lucrările le transmit, pot dezvolta conversații pe seama lor și vor învăța să respecte arta în spațiul public, dincolo de spațiul muzeelor și al galeriilor.
O componentă esențială a proiectului o reprezintă recompensa financiară pe care ar urma să o primească artiștii care vor realiza lucrările, lucru care se întâmplă destul de rar atunci când sunt angajați în proiecte în spațiul public și un bun început de a schimba mentalitatea potrivit căreia artiștii creează doar din plăcere.
Având în vedere că în Cluj-Napoca există o comunitate importantă de artiști stradali, reprezentată vizibil de artiști precum Kero Zen sau Ocu cu atât mai mult trebuie încurajată această comunitate. În plus, concursul de proiecte ar atrage și participarea altor artiști români precum Sweet Damage Crew, Ortaku, Kitră, The Orion, Robert Roca, Pisica Pătrată, Radu Pandele, Lost Optics și mulți alții, fiecare cu viziuni proprii, foarte originale și diferite.
Nota Comisiei tehnice de analiză a propunerilor de proiecte:
ELIGIBIL - Pe suprafețele pretabile.
De ce ar trebui sprijinită/implementată
Propunerea ar trebui sprijinită pentru că îmbină componenta culturală cu cea educațională, iar impactul este asupra unei întregi comunități. În plus, va fi o bună ocazie pentru comunitatea artiștilor stradali să facă front comun și un mod de a susține și încuraja exprimarea prin artă, în mod legal, în spațiul public. Street art-ul nu înseamnă doar vandalism. Inovarea urbană poate însemna și o pictură murală care înfrumusețează un perete și care transmite un mesaj, în mod figurativ sau abstract.
Amplasamentul proiectului
Proiectul va fi implementat în școlile din Cluj-Napoca, respectiv pe suprafața pereților de mari dimensiuni ai clădirilor unor instituții de învățământ. Pentru început, proiectul poate fi implementat la nivelul unui cartier al municipiului și apoi extins și în școlile din celelalte cartiere. Există foarte multe școli nerenovate ai căror pereți laterali pot fi pictați creativ de artiștii stradali.
Calendar implementare
1. Demararea implementării2. Proiectare
3. Desfășurarea procedurilor legale de achiziție publică
4. Execuția lucrării
5. Proiect realizat