Project Description
Comunitatea de locatari din Donath este compusa din membrii ei locatari si infrastructura dezvoltata in aceasta zona; gradinita Patricia, Liceul Onisifor Ghibu, Atelier Pastel, magazinele aferente zonei , Banca Transilvania, zona Taietura Turcului si accesibilitatea catre strada Al. Vlahuta, strada Eremia Grigorescu si Piata 14 iulie. Toate aceste zone cuprind spatii de joaca destinate copiilor. Toate aceste spatii de joaca sunt dotate cu mobilier aferent. Nici un tip de amplasament si dotare din spatiile de joaca nu cuprind conceptul de mobilier urban care sa favorizeze activitatea comuna a adultilor sau varstnicilor bunici care insotesc copiii la joaca. Cresterea numarului de participanti la discutii, asezati pe mobilier urban amplasat la distante egale, si care sa poata cuprinde cel putin 10 participanti fata in fata, favorizeaza incluziunea adultilor de diverse varste, dar si a copiilor. Copiii nu se feresc unii de altii daca observa ca nici parintii nu o fac. In plus, festivalul anual Ghibstock , gazduieste tinerii care ies de la festival si isi doresc o pauza intre concerte.Limitele de supraveghere nu scad, dimpotriva, daca acestia se intalnesc in zone publice la vedere, scade numarul posibilelor infractiuni . Cresterea gradului de interactiune intre membrii comunitatii din cartierul Grigorescu, duce la scaderea gradului de discriminare, scaderea gradului de conflict intre generatii, creste gradul de acceptare intre acestia prin cunosterea nevoilor si problemelor comune, furnizarea de solutii comune, dar si supravegherea comuna a copiilor. Copiii care frecventeaza parcurile mai des si neinsotiti, sunt deja cunoscuti de adulti. Exista si o oarecare supraveghere morala a acestora, prin faptul ca membrii comunitatii se cunosc din ce in ce mai bine. In acest fel scade si riscul abuzurilor asupra minorilor care vin neinsotiti in parc. Cu acest proiect propun DOTAREA PARCULUI DIN CAPATUL STRAZII VIRGIL ONITIU CU MOBILIER URBAN CARE SA FAVORIZEZE CRESTEREA MOBILITATII CETATENILOR SI A MEMBRILOR COMUNITATII DIN ACEASTA ZONA.
Nota Comisiei tehnice de analiză a propunerilor de proiecte:
ELIGIBIL - Proiect pilot, într-o locație pretabilă, sub formă de amplasare mobilier urban și pentru adulți
De ce ar trebui sprijinită/implementată
Numarul adultilor din parcurile de joaca de copii, depaseste numarul copiilor cu mult. Aceasta nevoie de socializare exista, in special in contextul pandemiei. Cu toate acestea, spatiul parcurilor de joaca sunt dotate doar cu mobiler urban pentru copii. Proiectul INCLUZIV isi propune dezvoltarea conceptului de incluziune prin comunicare spontana sau programata, in spatiile de joaca pentru copii. Focusul pe adultii insotitori ai copiilor, duce la creearea unei comunitati puternice care sa se poata baza pe ea insasi. Dar trebuie sa aiba spatiul de discutii necesar, care sa favorizeze interactiunea. Interactiunea actuala este favorizata de statul pe banca- maxim 4 persoane. Dezvoltarea conceptului de mobilier urban incuziv, aduce membrii ei fata in fata, in comunicare deschisa, si totodata focusata pe jocul copiilor din parc. Calitatea informatiilor castigate in parcuri de joaca, duce la cresterea gradului de incluziune. Al adultilor si al copiilor.
Amplasamentul proiectului
Capatul strazii Onitiu din cartierul Grigorescu, este in spatele Liceului Onisifor Ghibu, liceul in constructie. Aici se afla un parc de copii care deserveste si spatii educationale private. Parcul este situat in imediata apropiere de Taietura Turcului, Cantina Hoia si magazinul Mega Image, pe partea dreapta. In stanga face legatura cu strada Al. Vlahuta . Parcul situat in aceasta zona face legatura cu comunitatile care traiesc in zona Donath, Taietura Turcului, Al. Vlahuta.
Calendar implementare
1. Demararea implementării2. Proiectare
3. Desfășurarea procedurilor legale de achiziție publică
4. Execuția lucrării
5. Proiect realizat