Project Description
Rezultatul implementării
Primăria municipiului Cluj-Napoca, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, a instalat 5 defibrilatoare cu acces public în zone intens circulate din oraș: Baza sportivă „La Terenuri”, Baza sportivă Gheorgheni, BTarena, Cinema Dacia și Cinema Mărăști.
În cazul unui stop cardio-respirator, recunoașterea promptă a urgenței, începerea măsurilor de resuscitare (Basic Life Support) și anunțarea rapidă a echipajelor medicale sunt la fel de importante precum defibrilarea externă precoce. Dacă aceasta din urmă este realizată de urgență înaintea sosirii echipajelor medicale specializate, crește dramatic șansa de supraviețuire a pacienților. În Europa, 20% din decesele anuale se datorează unui stop-cardiorespirator iar rata de supraviețuire este de aproximativ de 5 până la 20% (sursa: European Resuscitation Council).
Introducerea defibrilatoarelor automate externe în locuri și instituții publice din Cluj-Napoca ar crește rata de supraviețuirie a victimelor care suferă un stop cardio-respirator. Având în vedere rata de dezvoltare accelerată a orașului, a populației în continuă creștere, a numărului de turiști în creștere și a evenimentelor desfășurate de-a lungul unui an în Cluj-Napoca, este din ce în ce mai clar că sistemul de urgență este suprasolicitat, iar introducerea defibrilatoarelor automate externe ar spori șansele de supraviețuire ale potențialelor victime.
Defibrilatoarele automate externe sunt o modalitate ușoară și sigură prin care persoanele laice (fără pregătire medicală) pot interveni în cazul asistării unui stop cardio-respirator, scurtând considerabil timpul în care persoana afectată nu beneficiază de tratamentul corespunzător. Disponibiltiatea acestor aparate trebuie să fie una crescută într-un oraș european precum Cluj-Napoca și reprezintă o abordare modernă și necesară în ceea ce privește îmbunătățirea siguranței cetățenilor și a turiștilor.
Nota Comisiei tehnice de analiză a propunerilor de proiecte:
ELIGIBIL - În limita bugetului maxim prevăzut de Regulamentul procesului Bugetare participativă Cluj-Napoca 2018. Proiect comasat cu proiectele "Fiecare secundă contează - Defibrilatoare automate în spațiile publice" (Mihai Bucur), "Acordă primul ajutor mai simplu ca niciodată" (Mihai Palade),conform Capitolului 6, art. 14.
De ce ar trebui sprijinită/implementată
Un defibrilator extern automat poate salva o mulțime de vieți pentru că poate fi folosit de oricine, indiferent de meserie sau vârstă, studiile efectuate arătând că și un copil de opt ani poate folosi în siguranță un defibrilator automat.
Încă de la pornire, aparatul oferă instrucțiuni vocale clare celui care intervine: așezi electrozii pe pieptul pacientului și aștepti. În acest timp, aparatul înregistrează ritmul cardiac pentru a vedea dacă este sau nu nevoie de defibrilare.
Amplasamentul proiectului
Locurile publice și de interes turistic din orașul Cluj-Napoca, precum și instituțiile publice: ex. Piața Unirii, Piața Mihai Mihai Viteazu, Piața Avram Iancu, Piața 1 mai, Piața Lucian Blaga, Casa de cultură a studenților, Parcul Central, Cetățuie, Cluj-Arena, Sala Polivalentă, Parcul sportiv Babeș, Gară, Auto-gară, Biblioteca central Univeristară, Biblioteca „Octavian Goga”, Cinematograf Florin Piersic, Judecătorie etc
Calendar implementare
1. Demararea implementării2. Proiectare
3. Desfășurarea procedurilor legale de achiziție publică
4. Execuția lucrării
5. Proiect realizat