Zorilor, Cartierul Verde-Extinderea scuarului central și creare unei esplanade

Bugetare participativă

Zorilor, Cartierul Verde-Extinderea scuarului central și creare unei esplanade2018-08-19T23:00:15+00:00

Project Description

Razvan Andrei Vasiu
150.000 EUR

Scopul proiectului: Activarea unui spațiu urban subutilizat, extinderea suprafeței plantate, reabilitarea peisageră și crearea unei esplanade pietonale verzi.

Situația actuală: “Centrul” de cartier Zorilor este în prezent alcătuit din 2 fronturi cu magazine și alte dotări aflate vis-à-vis și separate de strada Louis Pasteur și scuarul plantat care desparte cele 2 sensuri de mers. Cele 2 nuclee de dotări comunică prin intermediul a 5 treceri (ilegale d.p.d.v. rutier în absența unor marcaje) care fragmentează spațiul verde central și îl fac în proporție de 90% neutilizat –se crează buzunare închise perimetral cu gard viu pe unde nu trece nimeni. Zona de circulație pietonală de pe latura sudică este permanent însorită pe perioada verii- vegetația existentă este la o distanță prea mare să poată umbri eficient aleea pietonală, astfel, în perioada verii, căldura o face aproape inutilizabilă. În același timp, zona destinată pietonilor este “sufocată” de mașinile parcate de-a lungul ei, care face și mai slabă legătura dintre cele 2 fronturi ale străzii.

Situația propusă: În vederea atingerii scopului enunțat și pentru a putea depăși neajunsurile multiple ale actualului mod de utilizare a spațiului, se propun 6 obiective:
-Plantări de arbori și arbuști decorativi cu foliaj dens, meniți să umbrească în perioada verii și să ofere un cadru peisager cu un caracter ludic și de relaxare si un decor bogat in texturi și culori, pe perioada întregului an;
-Crearea unei esplanade pietonale de-a lungul spațiului verde nou creat, cu locuri de ședere la umbră (în prezent nu există nici o singură bancă pe acel trotuar și în total sunt 6 bănci în scuarul central), pistă de biciclete și pergole înverzite care să anime traseul și cișmele cu apă potabilă;
-Eliminarea parcărilor de pe latura sudică a spațiului și a benzii de circulație adiacente (direcția est-vest) și înlocuirea acesteia cu o parcăre supraetajată în vecinătate, aprovizionarea spațiilor comerciale de la parter urmând să se facă prin spatele frontului de clădiri de la stradă;
-Extinderea suprafeței verzi plantate din scuarul central cu o porțiune nouă astfel câștigată;
-Integrarea parcului de copii aflat la intersecția stăzilor Zorilor și Louis Pasteur în spațiul public pietonal astfel creat;
-Realizarea unei conexiuni pietonale puternice și evidente cu un spațiu verde de mare valoare din cartierul Zorilor, parcul “Iuliu Prodan”;

Nota Comisiei tehnice de analiză a propunerilor de proiecte:

ELIGIBIL- Pe componenta de proiectare.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Prin implementarea acestui proiect se obține o nouă Piată urbană care oferă accesibilitate și siguranță cetățenilor de toate vârstele și se creează un nucleu verde, un cadru dominat de verdeață, mai prietenos pentru pietoni, cu dotări noi care să facă mai plăcute activitățile sociale în aer liber și care să crească calitatea vieții cetățenilor, prin oferirea de locuri umbrite pe timpul verii și aer mai puțin poluat, spre deosebire de cadrul actual în care predomină asfaltul încins și mașinile.

Amplasamentul proiectului

Perimetrul de intervenție avut în vedere este așa numita "Piața" Zorilor - zonă delimitată de fronturile clădirilor de pe strada Louis Pasteur, între cele 2 sensuri giratorii, cu un scuar verde central. În afara intervențiilor propuse pentru pietonalizarea laturii sudice a pieței- și extinderea spațiului verde care delimitează în prezent cele 2 sensuri de mers- se dorește crearea unei rute pietonale care să lege printr-un coridor verde Parcul "Iuliu Prodan" de centrul cartierului Zorilor.

Galerie foto

Locație proiect

Calea Moților 3, Cluj-Napoca 400000, Romania