Monitorizare in timp real a poluarii produse de traficul auto in oras

Bugetare participativă

Monitorizare in timp real a poluarii produse de traficul auto in oras 2017-08-20T22:57:03+00:00

Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu îndeplinește toate criteriile pentru a fi supus votului.
0 voturi
Vlad Botos
100.000 EUR

In acest moment locuitorii orasului nu au o intelegere asupra nivelului real al poluarii produse de traficul auto in oras. Cele doua componente importante ale acestei poluari (oxizii de azot si particulele fine) au un efect foarte local (in vecinatatea arterelor circulate). Unele artere circulate sunt in zone foarte populate (ex. str. Bucuresti, Aurel Vlaicu, Calea Manastur) cea ce ridica importante semne de intrebare cu privire la implicatiile asupra sanatatii a mii de clujeni.
Proiectul prevede instalarea a 50 statii automate de monitorizare a calitatii aerului pe arterele circulate ale orasului dar si in unele zone mai putin circulate. Acestea vor monitoriza nivelul oxizilor de azot si al particulelor fine langa sosea si vor transmite aceste informatii in timp real printr-un portal internet (aercluj.ro). Portalul va prezenta si limita superioara admisa pentru acesti agenti poluatori.
Proiectul va urmari recomandarile pentru un asemenea proiect publicate de EPA (Agentia de Protectia Mediului din SUA) care publicat o pagina destinata comunitatilor locale ce doresc sa implementeze un asemenea proiect: https://developer.epa.gov/air-quality-sensors/
O astfel de statie poate fi achizitionata cu pana la 2000 USD/buc, astfel ca un buget de 100.000 EUR ar trebui sa acopere achizitionarea senzorilor. Portalul web poate fi realizat prin apelul la voluntari din firmele de IT ale orasului.
Mentenanta statiilor de monitorizare se poate face printr-un apel la donatii din partea locuitorilor orasului. Astfel se va putea si evalua importanta acordata de cetateni acestei initiative.

De ce ar trebui sprijinită/implementată

Traficul auto a inregistrat o crestere accelerata in ultimii ani in Cluj-Napoca. Prea putina atentie se acorda poluarii datorate traficului auto. Cel tarziu prin scandalul "DieselGate" lumea a inteles pericolul reprezentat prin poluarea cu oxizii de azot si particulele fine.
Orasul Cluj-Napoca are nevoie de date pentru a intelege amploarea problemei. Astfel putem sa avem o dezbatere coerenta pentru identificarea de solutii

Amplasamentul proiectului

50 de locatii pentru instalarea statiilor de monitorizare din care:
- 40 locatii pe artere circulate si cu populatie mare:
- str. Bucuresti
- str. Aurel Vlaicu
- Calea Baciului
- str. Observator
- Calea Manastur
- Bd. Nicolae Titulescu
- str. Teodor Mihali
- str. Fabricii
- 10 locatii in zone putin circulate pentru a evalua nivelul de localizare al poluarii auto

Locatie proiect

Proiectul nu are setată o locație exactă.