Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile necesare pentru a trece în etapa următoare.
100.000 EUR

Poluarea cu plastic este o problema foarte grava peste tot in lume, plasticul de unica folosință fiind cel mai dăunător. 50% din plastic este folosit doar o singura data si apoi este aruncat. Utilizarea plasticului de unica folosință poate fi însă redusa prin crearea unui cadru care sa încurajeze adoptarea de alternative la consumul de plastic de unica folosință. Prin modernizarea si extinderea rețelei de cișmele primăria Cluj poate facilita accesul la apa potabila pentru toți locuitorii si vizitatorii municipiului, aceștia nemaifiind nevoiți sa cumpere apa îmbuteliata in sticle de plastic de la magazine atunci cand se afla in oras. Acesta este un mod foarte eficient si ușor de a reduce utilizarea plasticului de unica folosință având in vedere ca prin utilizarea unei sticle de apa reutilizabila se poate evita folosirea si aruncarea a pana la 167 de sticle de apa de unica folosință într-un an. Cișmelele existente ar putea fi înlocuite cu variante mai moderne echipate cu filtru de apa si senzor, care sunt mai igienice si oferă o apa de o mai buna calitate. In plus, ar mai putea fi amplasate alte astfel de cișmele si in alte noi locații.

Costul unei cișmele moderne cu filtru de apa si senzori este intre 1000 si 2000 euro. Astfel ca ar putea fi achiziționare si instalate in jur de 35 de astfel de cișmele cu un buget de 100.000 euro ( cu un cost estimat al branșării la sistemul de apa al orașului de 1000 euro/ cișmea).

Nota Comisiei tehnice de analiză a propunerilor de proiecte:

ELIGIBIL - În limita bugetului maxim prevăzut în Regulamentul procesului Bugetare participativă Cluj-Napoca 2019 și în locații pretabile. Proiect comasat cu: „Cișmele în stațiile CTP” depus de Andi Daisler; „Transformarea hidrantelor în apă potabilă” depus de Kelem Zoltan; „Casa Apei - un oraș responsabil” depus de Lucian Cuibus; „Rețea de cișmele cu apă potabilă în cadrul locurilor de joacă din oraș” depus de Dan Sebastian Moldovan.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

- 35 de miliarde de sticle de plastic sunt aruncate in fiecare an
- in medie doar 10% din toate sticlele de apa din plastic sunt reciclate, restul de 90% ajung la groapa de gunoi.
- poate dura pana la 400 de ani pentru ca o sticla din plastic sa se descompună
- 40% din apa vândută la magazine e de fapt doar apa de la robinet filtrata
- încălzirea globala presupune existenta unor temperaturi tot mai ridicate in timpul verii astfel ca hidratarea corespunzătoare va fi tot mai importanta
- toate marile orașe au astfel de sisteme implementate pentru a reduce utilizarea plasticului de unica folosință

Amplasamentul proiectului

Cișmele se pot amplasa in locații aglomerate ale orașului fie in exteriorul ori in interiorul unor clădiri precum: in incinta gării si a aeroportului, in Biblioteca Centrala Universitara si in cea județeană, in apropierea parcurilor si a clădirilor facultăților, pe străzi aglomerate sau in proximitatea principalelor stații de autobus.

Galerie foto

Locație proiect

Proiectul nu are setat o locație exactă.