Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile pentru a fi supus votului.
150.000 EUR

Clujul e un model de oras care promoveaza solutii alternative la mersul cu masina personala, iar una dintre aceste solutii nepoluante este mersul pe bicicleta. Programul Bike Sharing initiat in 2015 a fost un real succes. Aceasta alternativa la masina vine sa sublinieze schimbarea de mentalitate in ceea ce priveste stilul de viata al clujenilor care aleg bicicleta ca modalitate de a face miscare sau pentru a se deplasa la serviciu. Problema apare atunci cand placerea de a pedala se loveste de imposibilitatea de a pedala, iar aici vorbim de acele strazi inclinate la un unghi prea mare si care obliga pe biciclist sa coboare si sa mearga pe langa bicicleta. Acesta e un motiv suficient pentru a nu folosi bicicleta sau cel putin a nu o folosi pe astfel de rute. Ce se poate face intr-o astfel de situatie?

Solutia este liftul pentru biciclete, un dispozitiv care functioneaza pe principiul telecabinei sau teleski-ului, doar ca la o scara mult mai mica. Mecanismul va fi plasat sub asfalt, chiar sub suprafata trotuarului sau a strazii astfel incat pietonii si masinile sa poata trece pe deasupra acestuia in siguranta. Prin apasarea unui buton, o clapeta se va ridica automat pentru a-l propulsa pe biciclist in sus, de-a lungul strazii in rampa, pana in punctul in care acesta va reveni intr-un punct de unde va putea sa-si reia cursa. Mai mult, acea clapeta care il propulseaza pe biciclist e retractabila, fiind operationala, deci iesita din fanta pe care culiseaza, atata timp cat biciclistul tine piciorul pe ea. Acest dispozitiv de deplasare e foarte practic daca ne gandim la asezarea geografica pe dealuri a Clujului. De asemenea e foarte discret, imbinandu-se perfect cu asfaltul sau trotuarul.

Distanta intre clapete intr-o succesiune continua e de 20 de metri, adica al doilea biciclist nu va putea porni in cursa decat dupa ce primul biciclist a parcurs deja 20 de metri. De asemenea viteza de urcare e de 2 metri/secunda pentru un maxim de 6 biciclisti pe minut, adica 360 pe ora. Aceste cifre se refera la un lift cu o lungime de 130 de metri, dar evident ca acesti parametri pot fi ajustati in functie de distanta, de trafic si de unghiul de inclinare a strazii.

Iata cateva explicatii tehnice cu privire la mecanismul care sta la baza ultimului model de lift pentru biciclete (CycloCable®), dar si o demonstratie pentru a vedea cat de simpla si eficienta e utilizarea acestuia. Link: http://bit.ly/2KNQsrS

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Clujul este un oras asezat pe dealuri, motiv pentru care unele strazi prezinta o inclinatie care face urcarea cu bicicleta foarte dificila sau aproape imposibila. Un dispozitiv precum liftul pentru biciclete (bike elevator) va simplifica efortul dar si timpul de urcare a unei strazi in rampa. De asemenea va incuraja pe cat mai multi sa aleaga bicicleta in locul masinii personale, lucru care in situatia de fata poate sa ii faca sa se gandeasca de doua ori.

Liftul pentru biciclete e util nu doar biciclistilor (indeosebi celor mai in varsta), dar si celor cu trotineta, mamicilor cu carucioare sau persoanelor in scaun cu rotile, care pot fi asistate de cineva pentru a urca mai usor o strada inclinata.

Utilizarea liftului pentru biciclete nu necesita nici un training, nu prezinta nici un risc, nu implica nici un efort. Singura cerinta pentru a functiona e mentinerea piciorului pe clapeta si a echilibrului pe bicicleta.

Amplasamentul proiectului

Liftul pentru biciclete va fi amplasat pe strazile si in locurile unde unghiul de inclinare a solului e mai mare de 20-30°, fapt care nu permite urcarea cu bicicleta.

Galerie foto

Prezentare Video

Locație proiect

Proiectul nu are setat o locație exactă.