Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile pentru a fi supus votului.
Liana Precup
5.000 EUR

Dezvoltarea gândirii critice la copii și creșterea responsabilității sociale în ce privește protejarea mediului înconjurător și detectarea de știri false e un proiect prin care comunitatea clujeană are mult de câștigat. Cu o experiență de peste 5 ani în Cluj, Clubul de filosofie cu copiii împletește frumos practica și teoria pentru dezvoltarea grupului țintă de care se ocupă. De la cercetare despre impactul filosofiei cu copiii asupra gândiri critice în cadrul UBB și un curs opțional de Filosofie cu copiii la aceeași universitate, până la o serie de întâlniri lunare pe diferite teme organizate recurent în cadrul Bibliotecii Județene și a filialelor din cartierele din Cluj-Napoca sau, ocazional în alte locații, inclusiv online în perioada pandemiei, echipa de moderatori ai Clubului se dezvoltă și învață prin ceea ce face. Săptămânal noi metode și idei sunt aduse în echipă prin participarea la întâlniri internaționale de practicieni în filosofie cu copiii, iar ocazional, prin participarea la conferințe naționale sau internaționale. Pentru că o echipă mică are impact destul de mic (aproximativ 100 de copii expuși anual la aceste întâlniri), proiectul propune transferarea know-how-ului către toți profesorii doritori din sistemul de învățământ, astfel încât informația poate ajunge la zeci de mii de copii. Echipa Clubului își propune să creeze un kit pentru profesorii diriginți sau învățători din sistemul de învățământ, prin care să dezvolte anual de acum încolo, cât timp informațiile nu sunt perimate, o serie de 5 întâlniri cu copiii în cadrul orelor de dirigenție sau cultură civică. Kitul va conține toate materialele necesare - design de întâlnire, modele de lucru, întrebări de la care se poate porni și stimuli pentru aceste întâlniri, astfel încât, orice profesor, fără o specializare în aceste teme, să poată să ajute copiii să progreseze în domeniu. Modulul pentru copii ar include 5 întâlniri: o întâlnire introductivă, 2 referitoare la protejarea mediului și 2 referitoare la selecția corectă a știrilor și detectarea de fake news. Echipa va desfășura la Cluj un modul pilot al acestor întâlniri și training pentru profesorii care doresc. Astfel, orice profesor care știe să lucreze cu copiii și își dorește ca aceștia să aibă contact cu cât mai multe informații și valori importante, va putea să abordeze aceste două teme chiar dacă nu are pregătire anterioară despre ele. Planeta vă mulțumește!

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Am văzut în perioada pandemiei că nimeni nu e imun la știri false. În multe proiecte și cercetări, unul dintre răspunsurile posibile și eficiente e dezvoltarea gândirii critice, capacitatea de a acționa pornind de la judecăți validate deja. Marea Britanie, Belgia, Franța sunt exemple de țări în care filosofia cu copiii este o materie studiată în școală prin care pot fi abordate subiecte ce au legătură cu valorile unei societăți. O comunitate în care până și copiii au o abordare înțeleaptă a lucrurilor, este o comunitate în care poate apărea mai ușor progresul. Responsabilitatea asupra mediului și selecția surselor de informare despre lucrurile care ne înconjoară și ne privesc pot fi dezvoltate într-un mod natural și liber, prin metode filosofice și gândire critică evitând abordări normative și interdicții care au o sustenabilitate mai redusă pe termen lung.

Amplasamentul proiectului

Modulul pilot se va desfășura în sediile Bibliotecii Județene. Experiența ne-a ajutat să mutăm toată activitatea online, atunci când condițiile o cer. Dezvoltarea materialelor din kit, va fi realizată de membrii echipei care vor colabora online. Informațiile vor fi promovate prin website-ul Clubului https://communityphilosophy.org/, social media https://www.facebook.com/club.philo.kids https://www.instagram.com/clubdefilosofiecucopiii/ și alte metode de diseminare.

Locație proiect

Proiectul nu are setat o locație exactă.