Project Description

Andrei Crisan
75.000 EUR

Prin acest proiect se dorește revitalizarea Rezervației Naturale ”Fânațele Clujului – La Copârșaie” (FCLC) și transfomarea ei într-un pol turistic al municipiului Cluj-Napoca.

FCLC este una din cele mai vechi arii naturale protejate din România, datând din anul 1932. Geomorfologia specifică, cu ”glimeele” (sau în limbaj popular ”copârșaie”) rezultate în urma alunecărilor de teren explică diversitatea deosebită a habitatelor pe o suprafață relativ mică de teren. Chiar dacă este o rezervație botanică, în prezent adăpostește o biodiversitate remarcabilă și din punct de vedere faunistic.

În vederea creșterii accesibilității rezervației propunem:

- Realizarea unei poteci tematice cu o lungime de aproximativ 3.8 km. În nucleul rezervației (cunoscut de localnici ca ”Grădina Botanică de la Fânațele Clujului”), pe o distanță de aproximativ 220 m poteca va fi însoțită de o balustradă pentru limitarea accesului necontrolat în pajiștea cu specii de plante rare. În dreptul zonelor umede, pe o distanță de aproximativ 500 m poteca va parcurge două podețe de lemn.

- Redactarea și montarea a 8 panouri explicative în limba română, engleză și maghiară. Panourile vor cuprinde pe lângă informații generale, imagini și scurte texte explicative privind obiectivele de conservare cuprinse în rezervație: plante rare/specifice, insecte, păsări, mamifere etc. Informația științifică de pe panouri va fi furnizată de specialiștii de la Facultatea de Biologie (UBB Cluj-Napoca) și Societatea Lepidopterologică Română.

- Realizarea unui balcon panoramic pe glimeea mare pentru lecții ecologice/supraveghere. Platforma balconului să fie proiectată pentru 5-10 persoane, iar accesul spre balcon să fie realizat pe o scară oblică rezemată de peretele nordic al formațiunii. Concomitent se vor lua măsuri de blocare a actualei căi de acces pe glimeea mare, care pune în pericol siguranța turiștilor și afectează integritatea glimeei.

- Igienizarea pajiștilor din proximitatea potecii (limitarea extinderii tufelor de porumbar, păducel, măceș, cătină etc.), sub îndrumarea unor specialiști (biologi), în concordanță cu prevederile cuprinse în Regulamentul și Planul de Management al rezervației (Ordinul MMAP nr. 1208/2016 publicat în MO Partea I, nr. 1048 bis/27.XII.2016).

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

În prezent Rezervația naturală ”Fânațele Clujului – La Copârșaie”, așa cum se poate observa din imaginile atașate, seamănă cu ”Tufele Clujului” și a devenit aproape imposibil de străbătut de la un capăt la celălalt.
Rezervația este deosebit de valoroasă (apreciată în special de iubitorii naturii din țară și străinătate), dar printr-o amenajare minim invazivă ar putea deveni o destinație preferată de toți clujenii care caută o oază de spațiu verde pentru evadare din cotidian și relaxare.

Amplasamentul proiectului

În Rezervația naturală ”Fânațele Clujului – La Copârșaie”, trupul ”La Copârșaie” (DOAR pe suprafața de teren care este în proprietatea publică a Municipiului Cluj-Napoca și are situația juridică clară).
Rezervația se află la o distanță de aproximativ 6 km de la intersecția străzii Oașului cu Bulevardul Muncii. Accesul spre aria protejată se face pe strada Fânațelor, pe lângă magazinul Auchan Iris.

Galerie foto

Locație proiect

Unnamed Road, Romania