Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile pentru a fi supus votului.
150.000 EUR

Magazinele sociale sau caritabile sunt magazine de la care românii fără mari posibilităţi materiale (pensionari,someri) pot cumpăra alimente, haine, jucării sau alte produse fie donate de persoane fizice sau juridice sau pot beneficia de diverse servicii, la costuri foarte reduse din cauza neperceperii unui adaos comercial mare.Produsele din magazinele sociale sunt vândute persoanelor cu venituri mici la preţuri simbolice, cu reduceri semnificative,adaos mic, veniturile obţinute fiind folosite strict pentru acoperirea costurilor operaţionale – salariile personalului angajat şi cheltuielile suplimentare minime.
Clujenii având un nivel de trai relativ bun, în ideea în care orașul se află într-o continuă dezvoltare în ultimii ani, și aici risipa de hrană este relativ mare. George Jiglau, inițiatorul proiectului „O masă caldă” și a aplicației care ajută la prevenirea risipei de mâncare Share Food, spune că în timp ce multe alimente se aruncă în Cluj, unii clujeni nu au ce mânca.
„Intuitiv vorbind, cum mi se pare mie că stau lucrurile pe Cluj, având în vedere că este un județ bogat și orașul în sine este bogat, cred că risipa este cu atât mai mare. Fiindcă așa se întâmplă. Risipa de obicei apare mai degrabă acolo unde accesul la hrană nu este o problemă neapărat. Adică nu vom găsi risipă alimentară în țarile defavorizate, cum ar fi Africa. Acolo accesul este o problemă atât de mare încât atunci când se ajunge la mâncare nu mai are lumea și de unde să arunce. Problema este asociată mai degrabă cu afluența, deci cu un context în care a avea acces la hrană nu este o problemă și atunci nici risipa ei nu devine o problemă. Asta este valabil pentru orice fel de resursă. Resimțim problemele cu risipa abia atunci când avem o problemă de acces. Abia atunci ne punem problema să nu risipim resursele. Există multă activitate în această zonă de producere a hranei în Cluj, adică avem atâtea supermarketuri, atâtea restaurante și atunci problema este cu atât mai prezentă. Dar ideea de risipă capătă o miză și mai mare dacă o punem în conexiune și cu nevoia de hrană care există. Pentru că dacă toată lumea în oraș ar fi bogată și n-ar avea o problemă de acces, atunci, desigur, ar fi risipa în sine care e problematică și atât dar vedem zilnic atat de multi clujeni ce nu au ce manca


De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

In primul rand : România se află pe locul 9 în ceea ce privește risipa de alimente, deși nu este una dintre cele mai bogate țări din Uniunea Europeană. Astfel, în coșul de gunoi al românilor ajung peste 2 milioane de tone de mâncare.În România, anual, aproximativ o treime din produse sunt irosite.Si in al doilea rand : Deoarece 225.000 de copii din Romania se duc zilnic la culcare flămânzi, iar 72% dintre familiile din mediul rural nu le pot asigura copiilor sub 5 ani o dietă minim acceptabilă.

Amplasamentul proiectului

Oriunde intr-o zona centrala sau semi-centrala,usor accesibila tuturor oamenilor din fiecare cartier.

Prezentare Video

Locație proiect

Proiectul nu are setat o locație exactă.