Project Description

150.000 EUR

Poluarea fonica este un factor care afecteaza decisiv calitatea vietii locuitorilor municipiului Cluj-Napoca. Principalele surse de zgomot sunt: traficul rutier, aerian, feroviar și zgomotul industrial.

Daca pentru zgomotul rutier se iau in permanență măsuri de ameliorare
(refacerea zonei carosabile, a pasajelor, redirectionarea traficului, modificarea sensului de circulatie ș.a.m.d) mai mult sau mai puțin costisitoare, in ceea ce priveste traficul feroviar cea mai simplă si eficientă solutie este amplasarea unor pereti de ecranare a zgomotului pe lângă calea ferată.

Desi lungimea căii ferate de pe suprafața municipiului este considerabilă, se poate observa că zona cea mai afectata este cea rezidențială delimitata de reperele enumerate mai jos (cart.Mărăști-Bulgaria și cart. Gruia Nord)

Problema zgomotului a fost dezbatuta si in cadrul unor consultări publice mai vechi realizate de primarie, stabilindu-se un plan de actiune (solutia panourilor fonoabsorbante fiind incurajata chiar si de Directorul Regionalei CFR) dar fără a se găsi și o sursă de finanțare.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

- Reducerea zgomotului ambiental pentru cladirile rezidentiale din imediata apropiere a căii ferate
- Imbunătățirea calității vieții pentru câteva mii de locuitori ai municipiului.
- Montarea panourilor fonoabsorbante se poate face in etape, incepând cu zonele cel mai puternic afectate de zgomotul feroviar.
- Aceasta solutie nu va genera costuri ulterioare de intretinere, si nici masuri drastice care sa vizeze competența CFR - inlocuire șine, locomotive etc.

Amplasamentul proiectului

etapa 1: Pe toata lungimea Str. Rasaritului: Intersectia str. Parcul Feroviarilor cu str. Rasaritului - pana la Intersectia str.Rasaritului cu str. Campul Pâinii in dreptul CESAROM - Sanex .

etapa 2: Gara Centrala pana la Intersectia Str. Taietura Turcului cu str. Romulus Vuia - Doar latura sudica pentru a proteja locuitorii din cartierul Gruia , latura nordică fiind preponderent industrială

Galerie foto

Prezentare Video

Locație proiect

Cluj-Napoca 400000, Romania