Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile pentru a fi supus votului.
George Costea
30.000 EUR

Traim intr-o societate care consuma excesiv si renunta usor la lucruri pentru ca nu mai functioneaza cum ne-am dori, s-au uzat ori nu mai sunt la moda. Aceasta abordare consumista nu este una eco daca ne gandim la resursele tot mai mari investite pentru a raspunde cererii pietei. Din fericire exista solutii menite sa prelungeasca viata unui lucru inainte ca acesta sa fie definitiv reciclat, iar aici vorbim de conservarea resurselor prin reutilizarea produselor, chiar daca noi nu ni le mai dorim din diferite motive.

Proiectul de fata apeleaza la conceptul de "sharing economy" sau economie colaborativa si propune crearea sau amenajarea unuia sau mai multor spatii unde oamenii sa poata dona sau depozita produse functionale, dar pe care nu le mai doresc sau le folosesc prea putin pentru a le depozita acasa. Toate produsele depozitate aici vor putea fi imprumutate sau inchiriate pentru o suma modica oricui va dori sa se foloseasca de ele, astfel limitand nevoia de a cumpara acel produs. Procesul e asemanator imprumutului de carti de la o biblioteca publica unde o persoana va putea consulta un catalog online cu produsele disponibile in depozit sau aflate in circuit. Dintre acestea va alege produsul dorit si durata imprumutului.

Acest model de proiect mai este implementat in comunitati din SUA, Marea Britanie, Germania dupa modelul cunoscutelor servicii Uber, Airbnb, carsharing, bikesharing, couchsurfing, coworking si multe altele. Pe langa beneficiile financiare care implica un cost scazut al bunurilor si serviciilor, succesul acestui tip de economie consta in accesul la lucruri care poate sunt mai greu de obtinut sau de detinut de catre o persoana. Insa cel mai important beneficiu il reprezinta legaturile de incredere si colaborare care se creaza in interiorul comunitatii.

Cateva lucruri care se pot regasi intr-o biblioteca a lucrurilor si pot fi donate sau depozitate pentru a fi imprumutate:
- cutii de jocuri (sah, table, carti), puzzle-uri, lego, jocuri pentru copii sau de societate etc.
- cort de drumetie, costume, piese de imbracaminte, umbrela, ochelari etc.
- instrumente muzicale, recuzita teatru, obiecte decorative, brad de Craciun de plastic etc.
- aparate electrice si electronice, trusa de scule, aspirator, prelungitor etc.
- instrumente de gradinarit, de gatit, de scris, cusut etc.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Biblioteca lucrurilor inseamna mai mult decat lucruri, inseamna caritate, colaborare, comunitate, incredere si economie responsabila. In prezent exista doua tipuri de consum:
- consumul conventional in care consumatorii doar achizitioneaza fara a putea sa ofere nimic in schimb comunitatii.
- consumul colaborativ in care consumatorii "primesc" dar si "furnizeaza", temporar sau permanent, resurse sau servicii prin interactiune directa sau mediata.

Acest proiect are in primul rand rolul de a aduce comunitatea impreuna si de a pune interesul comun deasupra celui personal. In plan ecologic, nevoia de a cumpara produse care vor fi folosite o singura data va scadea in favoarea imprumutului. In plan economic, persoana care imprumuta un produs bibliotecii, va putea obtine un venit modic pasiv din inchirierea produsului de catre clientii bibliotecii. O parte din acest venit se va intoarce si comunitatii.

Amplasamentul proiectului

Aceste locuri pot fi amenajate la nivel de cartier sau intr-un singur punct din oras.

Galerie foto

Locație proiect

Proiectul nu are setat o locație exactă.