Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile pentru a fi supus votului.
150.000 EUR

Prin proiectul „Ai carte, ai parte… de transport public gratuit” propunem ca toți cetățenii care circulă cu mijloacele de transport în comun în municipiul Cluj-Napoca și zona metropolitană să beneficieze de gratuitate la călătorii dacă citesc o carte în autobuz, troleibuz sau tramvai, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică pe tot parcursul anului 2020.

Conceptul a fost recomandat inițial de Victor Miron, inițiatorul Campaniei Cărțile pe Față, în 2014 și implementat, pilot, în Cluj-Napoca în 2015. A fost reluat, ulterior, în cadrul a patru noi campanii locale. De asemenea, a fost replicat în Timișoara, Caransebeș și într-un oraș din Polonia, fiind apreciat atât la nivel național cât și internațional.

„Ideea a venit de la un tânăr clujean (Victor Miron) care mi-a transmis această propunere într-o emisiune radio. Colaborarea dintre diverse comunități de tineri (Youth@Cluj-Napoca 2015, SHARE Cluj-Napoca Federation, Cărțile pe Față), iubitori de lectură și autorități a dus la concretizarea propunerii în anul în care Cluj-Napoca este Capitala Europeană a Tineretului. Salut astfel de inițiative iar Primăria Cluj-Napoca va fi in continuare alături de tineri și de clujenii care aleg să se implice în comunitate” a declarat primarul Emil Boc.

Proiectul este, în prezent, validat și îmbunătățit și prin urmare, venim cu propunerea ca acesta să devină o facilitate locală permanentă, respectiv un model de bună practică, cu potențial de scalare și replicare la nivel național și internațional.

Mai jos, propunem câteva opțiuni de implementare, de considerat și discutat în cadrul procesului de Bugetare participativă:

Gratuitatea se aplică în timpul weekendului - vineri, sâmbătă și duminică;
în Municipiul Cluj - Napoca și/sau zona metropolitană;
pe toată durata zilei și numai călătorilor care citesc o carte tipărită (nu și ebook sau audiobook); de ce? pentru că, dacă vezi pe cineva cu o carte tiparită, e evident că aceea persoană citește, pe cand pe dispozitive pot exista dubii dacă oamenii citesc sau fac alt ceva - se joacă sau doar navighează pe internet; vrem să cultivăm comportamentul și apetitul de cititor și credem în puterea exemplului;
când vedem pe altcineva citind o carte fizică ni se activează "neuronii oglindă" și astfel devenim și noi dornici să citim - detalii in Anexa 1.
pe baza scanării unui cod / card de cititor (soluții digitale - reducem costurile dar și strângem informații despre câți călători beneficiază de facilitate).

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Proiectul încurajează utilizarea transportului public în comun;
Subliniază importanța lecturii, a educației în general;
dar și importanța studenților pentru dezvoltarea orașului; aceștia pot călătorii în toate zonele orașului nu doar pe liniile pe care au gratuitate;
Contribuie la direcțiile strategice cheie asumate prin Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj - Napoca în intervalul 2014-2020: “Inovație, Universitate, Participare.”
Anul 2019 este declarat de Președinție Anul Cărții în România iar Clujul își poate consolida statutul de promotor al lecturii la nivelul țării.
Clujul își poate evidenția preocuparea pentru cultură și dorința de a încuraja inițiative care promovează cultura și lectura, încă din 2020. Cititul devine un aspect de status quo și de branding - Oras Smart.
“Because, seriously, free public transport will convince anyone to get reading. ” Ellen Scott, Metro Magazine UK
Reflectare media internațională în Anexa 2.

Amplasamentul proiectului

Proiectul va fi implementat în Cluj - Napoca și / sau zona metropolitană acoperită de transportul public asigurat de Primăria Municipiului Cluj - Napoca și Compania de Transport Public - în autobuze, troleibuze sau tramvaie.

Prezentare Video

Locație proiect

Proiectul nu are setat o locație exactă.